Dat belooft veel goeds!

Beste carnavalsvrienden, de start van ons carnavalsjaar was er een om in de boeken te zetten.

Een mooie en drukbezochte presentatie op de Kielegatse Grote Markt. Met als klap op de vuurpijl een nieuwe hoogheid, Prins Daan met een eigen lied (met dank aan de gebroeders Ko). Dit smaakt naar meer! Reken de komende jaren maar gerust op een Elluf-Ellufpresentatie op de Grote Markt van ut Kielegat.

Onze nieuwe hoogheid Prins Daan stond er vanaf het eerste moment of dat hij dat al jaren deed. Hij was duidelijk in zijn nopjes. Aansluitend een schitterend en zeer drukbezocht Elluf-Elluf feest in de Mezz waar de BCV-commissie Feesten zichtbaar een hoop energie en tijd in heeft gestoken.

Het doet mij goed te zien dat het Elluf-Elluf feest voor alle carnavalsvierders en bevriende carnavalsstichtingen van groot Breda wordt gezien als dé opmaat naar het nieuwe carnavalsseizoen. Iedereen ziet elkaar weer, praat even bij, smeedt nieuwe plannen en drinkt gezellig een biertje.

Voordat we allemaal echt los gaan eerst de feestdagen. Dagen om gezellig met familie, vrienden en bekenden te vieren, maar ook dagen om eens even stil te staan bij wat er allemaal om ons heen gebeurt en te beseffen dat niet alles vanzelfsprekend is. Langs deze weg wens ik iedereen ontzettende fijne kerstdagen en een heel mooi, carnavalesk, zakelijk succesvol, maar bovenal gezond 2017 toe. Ik hoop jullie allemaal te zien op onze nieuwjaarsreceptie op zondag 8 januari.

Will Hense
Voorzitter BCV

 

Proosten op het nieuwe jaar!

Op zondag 8 januari 2017 van 12.00 uur tot 14.00 uur is iedereen van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de BCV en de BFC in De Avenue in de Waterstraat. Kom Prins Daan een pakkerd brengen en hef het glas met alle Kielegatters die er weer ontzettend veel zin in hebben! Het seizoen is nu echt begonnen!!

Neem gerust je kinderen mee. Zij worden gezellig bezig gehouden. Bovendien is er voor hen limonade en een knabbeltje. Jullie kunnen dus met vrienden en kinderen een toast uitbrengen op het nieuwe jaar. Tot dan!   

 

Optochten 2017 uitgebreider, spectaculairder en spannender dan ooit!

Op zaterdag 7 januari 2017 is in café Parkzicht (Paul Windhausenweg 1) de inschrijving voor de Grote Optocht op 27 februari 2017 en de Brakkensliert op carnavalszondag 26 februari. Het beloven extra spetterende optochten te worden vanwege de extra prijzen en punten die mogen worden uitgedeeld. 

Het Begijnhof bestaat 750 jaar in 2017 en stelt forse extra geldprijzen beschikbaar voor hen die het Begijnhof verwerken op carnavaleske manier. De prijzen variëren van € 666,66 tot € 111,11… dus doe je best!

Ook gaat de jury in 2017 extra punten geven aan de wagens (Kleine wagens, Grote wagens en Randgemeente) voor interactie. Dus niet alleen voor de wagens zelf, máár juist ook aan de optochtdeelnemers op en om de wagen. Juist de interactiviteit met de toeschouwers maakt de Kielegatse optocht uniek en dat willen we extra stimuleren en belonen.

We hopen op extra veel deelnemers en zijn heel benieuwd naar de ideeën waarmee ze komen! Vergeet daarbij op 7 januari 2017 de traditionele stunt niet! Dit wordt een carnavalsmiddag die je niet mag missen. Onze prins Daan geeft aan het eind van de middag de uitslag van de inschrijvingen. Ook de kinderen voor Brakkensliert zijn van harte welkom.

 

Fantastisch!

Het eerste dat in mij opkomt als ik terugdenk aan vrijdag 11 november 2016. Maandenlang heb ik naar het moment toegeleefd, dat ik mij mocht presenteren als de nieuwe leutvorst van ons Kielegat. Dan is het eindelijk zover.

Op donderdagavond komt mijn fijne vriend en creatief adviseur Mark al logeren. Zo drinken we samen mijn zenuwen wat weg en nemen we de voorpresentatie voor genodigden bij de geheime locatie en natuurlijk het spektakelstuk, DE presentatie op de Grote Markt nog één keer door.

Vrijdag rond het middaguur vertellen Karin en ik samen aan onze kinderen Nina (7 jaar) en Hugo (5 jaar) dat papa de nieuwe Prins wordt. Ik kleed me in hun bijzijn om en ze zien hun vader veranderen. Beiden reageren verrast en enthousiast. Ze moeten een hele middag en stukje van de avond nog het grote geheim bewaren. Een hele opgave! Als Wim (voorzitter Protocol) mijn pak komt ophalen, is het eerste wat Nina hardop vraagt: ”Mogen we ook niet aan Wim vertellen dat jij de nieuwe Prins wordt?”. Het is maar goed dat ze slechts een halve dag hun mondjes niet voorbij mogen praten.

Voorzitter Will haalt de prinses in spe en mij op. De kids gaan met de familie mee. Bij de voorpresentatie ontvang ik iedere genodigde nog hartelijk mee in mijn rol als vicevoorzitter. Dan glip ik de zaal uit om mij om te kleden.

Het is zover! De Gebroeders Ko zetten het speciaal voor mij geschreven lied 'Daar komtie weer aan Daan' in. Hartslag gaat flink omhoog, ik adem wat sneller, de gordijnen gaan open, ik mag erin! De gezichten, de reacties, ik probeer alles op te nemen, maar wat gaat dit snel. Ik lach en geniet! De eerste woorden, naam en titels. Een toepasselijk cadeau voor de in grote getalen aanwezige oud-Prinsen. De abdicatie en de warme knuffel daarbij van de nu ex-hoogheid Petrus C Lie dun Allerallereerste. De felicitaties, de eerste ontmoeting met mijn gevolg, ik voel ontspanning.


Dit voelt heerlijk, maar het allermooiste gaat nog komen. Voor het eerst in de historie gaat de BCV naar buiten op 11-11. De Grote Markt zuid stroomt vol. Het bier vloeit en de eerste carnavalsklanken klinken. Wat een geweldig initiatief! Dit moet een nieuwe traditie worden, ieder jaar op 11-11 op de Grote Markt aftrappen.

In een geblindeerde wagen word ik achter het podium geparkeerd. Voor de zekerheid krijg ik ook nog een doek over mijn hoofd. Ik zie letterlijk geen steek! De Gebroeders Ko beginnen hun set. Ik hoor het publiek. Ik hoor van alles buiten de auto. Na 20 minuten mag ik eruit, ik word begeleid naar het podium, trap op, cape aan, steek op en daar krijg ik het teken: “Gaan!!!”

Fantastisch! Wat een mensenmassa! Het beweegt alle kanten op, ik spring, ik dans, ik zie bekenden, ik zie onbekenden, maar ik zie vooral carnavalsliefhebbers! Mijn eerste woordje aan het publiek, kippenvel bij het gejuich, de broek van eer omgehangen door de voorzitter en dan samen met de Gebroeders Ko afsluiten met 'Daar komt ie weer aan Daan'.

Ik ga dit van mijn leven nooit meer vergeten! We zijn begonnen. Wij allemaal, vrijwilligers van de BCV, hebben carnaval in ons bloed. Wij willen dat mooie feestje bouwen, vieren en voelen. Dank jullie allemaal voor de overweldigende ontvangst!
Laten we snel samen proosten op het leven, de liefde en het Kielegat!

Prins Daan

 

Help Daan de Top 40 in!

Adèle Bloemedaals heerlijke kraker ‘Wat heb je gedaan Daan' is door de Gebroeders Ko op feestelijke wijze ge-upcycled naar de fonkelnieuwe Bredase carnavalsknijter ‘Daar komt ie weer aan Daan!', lijflied van de nieuwe Prins Daan. De single is nu online verkrijgbaar.

Help Prins Daan en ut Kielegat met de Gebroeders Ko de top 40 in! Download de single op iTunes en als Justin Bieber of David Guetta zich even rustig houden deze weken, gaat het Kielegat met Prins Daan voorop in polonaise de Top 40 in!

https://itunes.apple.com/nl/album/daar-komt-ie-weer-aan-daan/id1179780194 
http://www.zazell.nl/browse_bundle.aspx?bundle_id=1242516

 

Kielegatse Kwis en Veiling...

...Is een hele leuke avond op vrijdag 13 januari 2017 in de Avenue, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de organisatie van carnaval in Breda. 

De Kwis: In 3 rondes van 11 vragen strijden de deelnemende teams om eeuwige roem en om de grote exclusieve wisselbokaal. De spetters van C.V. VIOR verdedigen natuurlijk hun 1e plaats uit 2016. De organisatie heeft weer een mooie lijst met carnavaleske vragen, instinkers en zelfs een paardensprong (heeft niets met de Biemeeuwes te maken) samengesteld. Ieder team krijgt een stemkastje en na een bloedstollende strijd op punten en tijd wordt de winnaar bekend gemaakt door niemand minder dan Prins Daan. Die doet natuurlijk ook mee aan de kwis met zijn complete hofhouding en kapel de Blaoskaoken.

Schrijf je snel in bij onze secretaris Frans op secretaris@carnavalbreda.nl, want hoe meer zielen hoe meer vreugd en opbrengst voor ons feest. 

De veiling: De veiling van goederen en diensten is de ideale gelegenheid om onze penningmeester aan wat extra pecunia te helpen en voor een luttel bedrag een prachtig item op de kop te tikken. Excursies, exclusieve diners, collectors items en unieke prullaria, je kunt het zo gek nog niet bedenken of het komt voorbij. Mocht je nog een of meerdere veilingitems aan willen bieden dan volstaat een email aan secretaris@carnavalbreda.nl

De complete lijst met veilingitems wordt een week voor het evenement op op de BCV-site www.carnavalbreda.nl gepubliceerd. Tot 13 januari! Aanvang 20.11u.

 

Kunde maot'ouwe?

De Philharmonie Zuidnederland, onder de bezielende leiding van opperzwaaier Arjan Tien, in ieder geval wel! Arjan is niet voor niets Kapelmeester van de Marinierskapel.

Arjan wordt geassisteerd door de winnares van Maestro 2016, niemand minder dan Leona Philippo. Voor de klassieke kant van het concert komt de prachtige sopraan Karin Strobos naar Breda.

De enige echte Brabandse troubadour, Gerard van Maasakkers, zei tegen zijn combo “Hé Gaode Mee” naar het Kielegat? Dus die komen ook naar het Rabobank Kielegats Carnavalsconcert!

Op 24 februari 2017 om 20.00u in het Chassé Theater trappen wij daarmee op passende wijze carnaval 2017 af!

Het theater opent de deuren om 19.00 uur en vanaf 19.11 brengt kapel Tapkracht 11 je in de foyer in de juiste stemming met houverewetse carnavalsmuziek. Onze spiksplinternieuwe Prins Daan komt natuurlijk ook naar het concert, samen met de Raad van Elf en hofkapel De Makrele.

Rob van Uden, d'n pastor, presenteert deze avond en Ronald Huismans heeft vorig jaar met zijn originele buut de zaal zo aan het lachen gekregen, dat hij op veler verzoek, ook dit jaar gevraagd is om een optreden te verzorgen.

Zoals gebruikelijk wordt het een zeer afwisselend en fris programma met muziek van o.a. Verdi, Offenbach, Chris Debuut, Edward Elgar, Rossini, Meeuwis, Ruperto Chapi, Makrele, Kurt Weil en vele anderen.

Na afloop van het concert gaat Prins Daan voor in de polonaise op de feestelijke nazit in de foyer en de brasserie van het theater. Tot in de late uurtjes kan er gehost, gefeest, geproost en gedanst worden op muziek van de beste carnavalskapellen uit het Kielegat.

Kaarten voor deze memorabele aftrap van carnaval 2017 zijn te koop bij het bespreekbureau van het Theater of via www.chasse.nl.

Voor de Vrienden van de Prins en de sponsoren van de B.C.V. hebben wij kaarten gereserveerd in de benedenzaal van het theater. Deze zijn te bestellen via concert@carnavalbreda.nl.

Tot de 24e!
 

Nacht der Dolle Dwazen

Zaterdag 21 januari 2017 zijn alle echte carnavalsliefhebbers weer van harte welkom bij de 9e editie van de Nacht van Ut Kielegat. Het grootste (pre)carnavalsfeest van Breda zet tijdens de Nacht der Dolle Dwazen het Amrâth Hotel Brabant op zijn kop met alle Kielegatse topkapellen, Prins Daan en vele collega's en verrassende artiesten. Absolute feestgarantie.

Jeroen van Zelst, Johnny Purple en The Party Captains zorgen ervoor dat iedereen op natuurlijke wijze en onmiddelljk in de carnavalssfeer komt. Je bent dan getuige van een memorabel moment: dit zal het laatste optreden zijn van de huidige bezetting van de succesvolle Party Captains. Maar niet getreurd, de nieuwe Party Captains worden meteen gepresenteerd aan het Kielegat! We kunnen dus gewoon door met feest, groot feest!

De avond wordt afgesloten door de band Fragment, de meest onbekende, beroemde band van Nederland. Fragment speelde eerder een uitverkocht Ahoy, Paradiso en de Zwarte Cross plat. Dus…

Ook dit jaar moet je er weer snel bij zijn want vol=vol! Haal dus snel je tickets in de voorverkoop voor de carnavaleske prijs van € 11,- bij onderstaande voorverkoop adressen: Amrâth Hotel Brabant, Eetcafé Publieke Werken, Café Parkzicht, Café Markhoek en VVV Breda.

Er zijn ook tickets te koop tijdens het inschrijven voor de Grote optocht (7 januari in Café Parkzicht) en tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de BCV (8 januari in De Avenue).

 

Vrienden van de Prins nieuwtjes

Buttons Vrienden van de Prins met foto Prins Daan
Alle vrienden die geen button hebben ontvangen met de foto van onze nieuwe hoogheid, ontvangen deze nog separaat per post. Deze zijn besteld en worden nagezonden.

Ontbijt Vrienden van de Prins
Het jaarlijkse ontbijt voor de Oeledienst vindt dit jaar plaats op zondag 12 februari 2017, aanvang: 10.00/10.30u. Locatie: Publieke Werken.

De Oeledienst start om 12.00u. Na het ontbijt lopen we gezamenlijk naar de kerk. Let op: er zijn geen gereserveerde plaatsen voor de Vrienden van de Prins. Noteer het alvast in je agenda. Hopelijk mogen wij je dan begroeten.

Grote Optocht Trailer
Volgend jaar wordt de trailer op de maandag van de Grote Optocht verplaatst naar onze nieuwe locatie aan de Haven.

Daar gaan wij iets leuks neer zetten. Voorbereidingen zijn in volle gang! Omdat we aan de Haven meer ruimte hebben gaan we met twee trailers werken, zodat we meer ruimte hebben voor meer vrienden. De trailers gaan we helemaal gezellig aankleden, we hebben een band én een DJ om ons continu in de stemming te houden. We gaan daar ook toiletten verzorgen zodat niemand meer naar een willekeurig café hoeft. En zelfs de hapjes worden uitgebreid. Niet alleen maar bitterballen maar ook andere lekkernijen! Al met al dus veel plannen. We hopen natuurlijk dat we veel Vrienden mogen begroeten daar.

Een tipje van de sluier laten we alvast hieronder zien. Het is een eerste aanzet, maar we houden iedereen op de hoogte

 
P&P, Kielegat doet er zijn voordeel mee
 

Vroeger maakte de commissie P&P de Kontklopper. Tegenwoordig hebben wij elf leden die allemaal een eigen taak hebben, van pers tot fotografie, schrijven, internet, social media, ontwerp en allerhande organisatie. Dit is zo uit de hand gelopen :-) omdat wij een missie hebben: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor carnaval, mensen betrokken maken bij het Kielegat en ons mooi Breda. Aandacht voor alle  Kielegatters die er – meestal achter de schermen – voor zorgen dat dit het beste feest wordt. Carnaval is geweldige citymarketing en wij doen onze uiterste best om carnaval in ut Kielegat aan te grijpen om Breda op een sympathieke en bijzondere manier op de kaart te zetten. 

Met alle prachtige facetten van 't Kielegats carnaval is dat een koud kunstje zou je zeggen. Maar mooie verhalen komen niet vanzelf aanwaaien. Wij hebben hier de hulp en input van alle andere commissies en Kielegatters hard bij nodig. Dus, als je iets hebt waar je publiciteit voor wilt, bespreek het met je voorzitter/commissie, maak er een opzet-tekstje voor en stuur het tijdig naar ons pers@carnavalbreda.nl. Dan helpen wij om het voor het voetlicht te brengen. 

Overgestapt naar een snellere website provider

We hebben vooral tijdens carnaval regelmatig last gehad van overbelasting van de website en tussendoor hadden we ook vaak email-problemen met de oude provider VIP hosting. Wij zijn overgestapt naar een snellere provider. Het traject overstappen email is zo goed als voltooid. Excuses voor het kortstondige ongemak.

 

Gulden bal

Op 28 februari 2017 wordt wederom, onder de vlag van de BCV, het jaarlijkse Gulden Bal georganiseerd in het Chassé Theater. Een feest dat met medewerking van vele Bredase carnavalskapellen vooral bedoeld is voor de gehele familie: opa's/oma's, vaders/moeders, kinderen en kleinkinderen. Voor de kleine gasten is een speciale hoek in de foyer waar zij onder deskundige begeleiding van “Brakkenfestival on Tour” kunnen knutselen, spelen en geschminkt kunnen worden.

Tijd: 
Dinsdagmiddag 28 februari 2017 van 14:00 tot 18:30u. 
Foyer open vanaf 13:30 uur, zaal open vanaf 14:00u.

Locatie: 
Middenzaal (beneden) en foyer van het Chassé Theater in Breda

Entree: 
Kaarten zijn vanaf 13:30 uur te koop aan de zaal. 
Volwassenen: € 5,- p.p. incl. garderobe. 
Bredapashouders: op vertoon van de pas: gratis entree, incl. garderobe. 
Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding: gratis entree, incl. garderobe

 

t 11e verhaal!

Al heel wat keren hebben wij de Kielegatse brakskes op de Grote Markt een leuke middag bezorgd. Dat gaan we natuurlijk nog een keer doen. Want we krijgen er geen genoeg van en wij hopen jullie ook niet!

Elk jaar wordt het grote avontuur van onze poppen, in de grootste poppenkast van Nederland, vooraf gegaan door het poppenkastlied. Een lied dat vertelt dat carnaval diep van binnen zit. Je moet de harmonie binnen jezelf kunnen horen. Zonder harmonie geen carnaval, dat is de bron van alles, een carnaval zonder harmonie is als een school zonder juf of meester!

Maar ik weet niet wat er nu gebeurt, maar er gaat iets goed fout… We zijn wat kwijtgeraakt, iets heel belangrijks en om ons verhaal goed te kunnen blijven spelen hebben we dat wel nodig. Ik zal je vertellen dat we al een grote speurtocht hebben opgezet om alles weer terug te vinden. Ik hoop maar dat het gaat lukken want anders weet ik het ook niet meer en zal de poppenkast nooit meer hetzelfde zijn, en dat mag natuurlijk niet gebeuren!

Weet je wat, als alle brakses van ‘t Kielegat nou eens naar de Grote Markt komen op 28 februari en ons een beetje gaan helpen met zoeken, dan hebben we kans dat met hun hulp het toch nog goed komt met de poppenkast. Dat zou mooi zijn, dan kunnen we weer een gewone carnaval vieren... Dus brakses, tot dinsdagmiddag met carnaval! De poppenkast speelt om:14.00u, 15.00u en 16.00u. Tot dan!

 

Leer de pages beter kennen!

We zien ze altijd vrolijk zwaaiend met een schitterende glimlach en wiegende heupen naast onze prins staan, maar wie zijn deze dames eigenlijk?

Kelly Hagoort (voor de derde keer page)
In het normale leven ben ik accountmanager voor tandheelkundige materialen en woon ik in het Bosuilendorp. Verder ben ik een gamer, hou van sushi, dieren (vooral van mijn Franse Bulldog Buddha), verzamelen en wandelen in de natuur. Bij mij thuis is het net een museum met fossielen, geweien, schedels en tanden (niet van mensen haha) en sinds kort heb ik er een nieuwe hobby bij: boogschieten. Dat vind ik echt een vette sport.

Page zijn vind ik hartstikke leuk, het is een en al gezelligheid met veel leuke toffe mensen. Mijn eerste prins was lieve Prins Petrus C Lie en dit jaar mogen we feest gaan vieren met onze nieuwe en nu al een hit, hoogheid Prins Daan. Heerlijk hossen met de Rv11 en het gevolg t/m carnaval 2017 met als afsluiter het jaarlijks festijn te Diest.

Helaas komt aan alles een eind, dit wordt mijn laatste jaar als page! Dus extra genieten dit carnavalsseizoen en natuurlijk zal ik zeker nog wel een traantje wegpinken. Maar gelukkig is Kielegat een klein dorp en komen we elkaar tijdens een volgend carnaval zeker nog wel tegen!

Anne (voor de tweede keer page)
Hoiiii! Ik ben Anne en dit is alweer mijn tweede jaar als page van Ut Kielegat. Vorig jaar was ik stagepage, maar ik ben uiteindelijk vele dagen mee geweest en helemaal verslaafd geraakt aan de gezelligheid! Hoewel het afscheid van de vorige prins zwaar viel, ben ik ontzettend blij met mijn nieuwe prins: Prins Daan.

Samen met de Prins en de Raad van 11 ga ik graag op pad in het mooiste stukje van Nederland. Wanneer ik tijd over heb ga ik het liefst met mijn backpack de hele wereld over, maar wanneer ik in het Bredase ben weet ik me ook prima te vermaken. Elke week zwem ik en 's avonds ga ik graag borrelen met vriendinnen of struinen we de winkels af op zoek naar de mooiste sneakers. Sinds kort heb ik mijn motorrijbewijs, dus zodra de zon weer gaat schijnen verander ik van lief meisje in stoere motorchick en ga ik er op de motor op uit. Ik ben geboren en getogen in Breda en dit zal altijd mijn thuisbasis blijven.

Ik heb weer ontzettend veel zin om samen met Prins Daan, de andere twee pages, de raad en de rest van het gevolg Ut Kielegat op zijn kop te zetten. Nu maar hopen dat we een beetje maot kunne 'ouwe.

Minke van Dooremalen (stage page)

Dit jaar ben ik de allernieuwste aanwinst en sta ik net als Prins Daan voor het eerst in de spotlights. Al een paar jaar vroeg ik me af "hoe zou het toch zijn om page te zijn"? En afgelopen jaar werd ik weer gegrepen door de wens om toch eens serieus op onderzoek uit te gaan. En dat heb ik gedaan, met positief gevolg. Ik mocht me bij deze fijne groep mensen voegen!

Ik ben een echte Brabantse, geboren in Tilburg, getogen in de buurt bij Eindhoven maar na de NHTV blijven plakken in Breda. Hier ben ik het allerliefst. Ik was altijd überfanatiek en begon als enige van mijn vriendengroep al snel na de zomer nieuwe outfits te bedenken met als laatste creatie 'de motormuizen van het Kielegat'. Spot u ons tijdens de carnaval wees niet bang, wij zijn een leutige bende ginne slechte:-).

Cursus tonpraten gaat alsnog van start!
 

Het was dit jaar even allemaal niet zo vanzelfsprekend. We hebben meer dan tien jaar achter elkaar een cursus tonpraten georganiseerd. Dit jaar was het animo minder. Dat was jammer. We hadden hier niet bepaald vrede mee, want een behoorlijk aantal nieuwelingen, had zich wel ingeschreven.

Deze zouden we, als we de zaak zouden afblazen, moeten teleurstellen. We hebben vervolgens nog eens goed nagedacht over een cursus in minivorm. Deze hebben we gepresenteerd. En…gek genoeg, kregen we nu in één keer wel voldoende aanmeldingen. Hoe gek kan het lopen? Op 22 december zijn we gestart met onze tweedelige editie onder leiding van Thom van Aert in het Bierreclamemuseum. Een mooi kerstkadootje.

De Grôtste Mââuwert

De cursus tonpraten staat los van de verkiezing van de beste tonprater van Breda (De Grôtste Mââuwert) op de laatste zondag voor carnaval. Dit jaar dus op zondag 19 februari in de Mezz. Zie voor alle info www.degrotstemaauwert.nl.

Omdat er al aardig wat aanmeldingen zijn, en er maar plek is voor acht Mââuwerts tippen wij om je snel op te geven via de site. Vanwege het deelnemeraantal, is er dit jaar dan ook zeker weer een voorronde. Deze is op 1 februari in Café Parkzicht.  Een knus onderonsje, waar u, als u wilt, best bij mag zijn. Voor het eerst is er op deze avond ook een band bij. De Contactpuntjes, willen hun wekelijkse repetitieavond graag inruilen voor een leuke feestavond.

 
Jeugdprins Lucas en Jeugdprinses Suus

Jeugdprins Lucas (12 jaar) en Jeugdprinses Suus (11) zijn dit jaar verkozen uit acht kandidaten van de jubilerende St. Josephschool uit het Kielegat. Zij wonnen vorig jaar de Brakkensliert en mogen dit jaar naast Prins Daan en de pages op het podium staan.

Lucas voetbalt bij Jeka en spreekt graag af met vrienden om naar filmpjes te kijken of muziek te luisteren. Suus hockeyt bij Push en bakt graag taarten als ze niet met vriendinnen slaapfeestjes heeft.

Bij allebei is Carnaval met de paplepel ingegoten en “dat zie je wel als je onze ouders ziet”. Ze gaan bewijzen dat ze heel goed maot'ouwe!

Op een vrijdag in december hebben Lucas en Suus hun voorgangers Bas en Pleun ontmoet. Tijdens een drankje werden er vragen gesteld over kleding en wat zo bijzonder was geweest als jeugdprins en jeugdprinses. Suus weet dat al een beetje want haar broer is twee jaar geleden jeugdprins geweest. Maar dat je met het mee dansen met artiesten op het podium niet alleen moet genieten van al het feestende publiek, maar ook moet uitkijken dat je cape niet door de blubber zwiert als je door je knieen moet buigen bij een liedje, dat is toch handig om te horen. Het was ook heel bijzonder dat Kelly, een van de pages, erbij was. Die weet natuurlijk alles van zwaaien, lachen, dansen en feest vieren. En ze kan ook heel goed tikkertje, dat hebben ze even buiten gedaan toen ze het binnen heel warm kregen.

Kielegatse Schraanserij - Kende Ma Touwe?

Zaterdag 11 Februari Podium Bloos 19:00 uur

Ach, wie kent haar niet, Ma Touwe? De vrouw van wijlen de directeur van de Firma Touw. In haar grote huis aan de Van Voorst tot Voorststraat woonde ze haar hele leven lang. Eerst de vijf kinderen opvoeden, scholing geven en toen gingen ze het huis uit. En daar zat ze dan in dat grote lege huis, haar man Bert was natuurlijk altijd druk, druk, druk. Want buiten de directeur van de iJzergieterij was Bert ook lange tijd de Stadsprins van T Kielegat. "Alsof t ie nog nie genoeg weg is" zei ze dan klagend.

Maar ze vond haar weg, de arbeiders, hun vrouwen, hun kinderen, ach eigenlijk de hele Belcrum was welkom. Haar deur stond voor iedereen open, iedereen at mee, er was drank genoeg en het was iedere avond feest bij Ma Touwe. Nu jaren later, zit het er allemaal niet meer zo aan. Het Fortuin heeft Bert (en Ma Touwe) er doorheen gejaagd en kwijnend in haar bejaardenflatje werd ze een oude, zeurende vrouw. Kon ze nog maar één keer een feest geven zoals vroeger...

En dan, in februari 2016 maakt de BCV het motto van 2017 bekend: "Kende Ma Touwe?" (ja haar ogen werden ook slechter). Dus wordt het tijd voor een feestje, maar we doen het om de hoek, in Podium Bloos (Speelhuislaan 151) op 11 Februari om 19.00 uur. Het wordt een feest waar alles kan en alles mag, met zangers, plaatjesdraaiers, spellekus, veul eten en drinken en van alles wa...

Maar Ma Touwe Kan ut niet meer betalen, dus we moeten lappen. 11 voor ut eten 11 voor ut plezier! Dus voor 22 euro heb je een ouderwetse Ma Touwe avond, met eten en vertier.

Bestel je kaarten vanaf 1 januari 2017 op www.carnavalbreda.nl

Deze nieuwsbrief is samengesteld door de commissie Pers & Publiciteit van de BCV
Secretariaat BCV. Postbus 4651. 4803 ER Breda. Tel: 06 - 22913891. secretariaatbcv@carnavalbreda.nl