We mogen weer!

Beste carnavalsvrienden, hier is alweer de laatste BCV nieuwsbrief van 2015.
2015 was voor ons allemaal een geweldig carnavalsjaar. Nog een paar weken en de activiteiten van het nieuwe carnavalsjaar 2016 barsten weer in alle hevigheid los. Alle voorfeesten zitten heel dicht op elkaar, dus ieder weekend voor carnaval is er wel iets te doen voor de fanatieke carnavalsvierder. Maar voor dat we daar aan beginnen gaan we eerst de kerstdagen en oud en nieuw vieren. Gezellig samen met familie, vrienden en kennissen. Daarna met frisse moed en enthousiasme het carnavalsgedruis in. Graag zie ik jullie allemaal tijdens de nieuwjaarsreceptie van de BCV/BFC op 3 januari waar we samen proosten op het nieuwe jaar.

Langs deze weg wil ik iedereen fijne feestdagen en een gelukkig, mooi, carnavalesk maar bovenal gezond 2016 toewensen.

 

Proosten op het nieuwe jaar!

Op zondag 3 januari 2016 van 12.00 uur tot 14.00 uur is iedereen van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de BCV en de BFC in De Avenue in de Waterstraat. Kom Prins Petrus C Lie een pakkerd brengen en hef het glas met alle Kielegatters die er weer ontzettend veel zin in hebben! Het seizoen is nu echt begonnen!!

Neem gerust je kinderen mee. Zij worden gezellig bezig gehouden. Bovendien is er voor hen limonade en een knabbeltje. Jullie kunnen dus met vrienden en kinderen een toast uitbrengen op het nieuwe jaar. Tot dan!   

 

Inschrijven Optocht wordt weer een feestje!

Op zaterdag 2 januari is de inschrijving voor deelnemers aan de Brakkensliert en de Grote Optocht. Van 13.00 -16.00u. Een jaarlijks gezellige bijeenkomst in café Parkzicht waar ook diverse hoogheden uit groot Breda hun opwachting zullen maken. En ja, ook Sjefke's stunt zal er weer zijn. Niet weg te denken op deze middag. De organisatie hiervan is dit jaar opgepikt door enkele gerenommeerde Kielegatse carnavalvierders, dus dat zit wel goed.

Er blaast altijd wel een gezellig Kielegats kapelleke en ook 'n pilsje wordt bij Parkzicht uitstekend getapt.

Voor veel carnavalvierders zal het dit jaar tevens de eerste keer van het jaar zijn dat ze elkaar weer zien. Er zal dus wel veel gekust en geproost worden met ‘de beste wensen' (hé, da's een leuk motto voor in dun optocht). Kortom, genoeg redenen om gezellig naar de inschrijving te komen. Let op: deze middag is traditiegetrouw het enige moment om je voor de Grote Optocht in te schrijven. Na-inschrijvingen kunnen helaas niet meer verwerkt worden.

De Brakkensliert start zondag 7 februari om 13.30u vanaf de haven. Tot 13.15u op de dag zelf kun je je hiervoor nog persoonlijk aanmelden bij de opstelplaats. Maar brakken zijn ook heel erg welkom zaterdag 2 januari!

De Grote Optocht start op maandag 8 februari om stipt 11 minuten voor 13.00u.

 

Koopjes

Dé must-haves voor deze carnaval zijn de Kielegat-oorbellen (7,50) en natuurlijk de Kielegattelefoonhoesjes! Ze zijn weer volop beschikbaar voor 14,50 incl. verzenden voor elke telefoon. In de Kieleshop op www.carnavalbreda.nl.

En vergeet niet bij www.076mywayoflife.nl de mooiste, coolste tofste 076KLGT sweaters, hoodies, shirts te kopen. 25% van de opbrengst gaat naar Ut Kielegat!

 

"Le Moulin Rouge Orange"

Zaterdag 16 januari 2016
 staat alweer de achtste editie van het grootste (pre)carnavalsfeest van Ut Kielegat op het programma. In ‘Le Moulin Rouge Orange van het Amrâth Hotel Brabant staan de Kielegatse kapellen garant voor een groot feest.

Naast kapellen komen er in ‘Le Moulin Rouge Orange ook een keur aan artiesten schitteren. Onder andere de Gebroeders Rossig, Johnny Purple en The Party Captains zullen ervoor zorgen dat iedereen helemaal in de carnavalssferen komt. Vervolgens betreedt niemand anders dan Dries Roelvink het podium en wordt de avond afgesloten door de Jan van Brusselband.

Ook dit jaar moet je er weer snel bij zijn want vol=vol! Haal dus snel je tickets in de voorverkoop voor de carnavaleske prijs van €11,- bij onderstaande voorverkoop adressen:

Amrâth Hotel Brabant, Eetcafé Publieke Werken, Café Parkzicht, Café Markhoek en VVV Breda.

De tickets zijn ook te koop tijdens het inschrijven voor de Grote Optocht (2 januari-Café Parkzicht) en de nieuwjaarsreceptie van de BCV/BFC (3 januari-De Avenue).

 

Carnavalswandeling

Voor de 4e keer alweer, het is al een traditie, kun je op zaterdag 30 januari 2016 gezellig meegaan op de Carnavaleske Wandeling.

De speciale werkgroep presenteert ditmaal, wederom in samenwerking met de VVV, een culturele wandeling. Wij komen op plekken waar je normaal nooit komt. Onderweg val je van de ene ludieke in de andere carnavaleske act. Ook de inwendige mens wordt natuurlijk niet vergeten dankzij verrassende snacks. We beginnen om 13.30u in het Chassé Theater en eindigen om 17.00u in de Avenue. Zodra Prins en Gevolg zich bij ons aansluiten gaan we in parade naar de opening van de Prinsenbar.

Deelname is alleen mogelijk door het vooraf kopen van een kaartje ad .€ 11,11 bij een van de VVV kantoren (Willemstraat/Grote Markt). Om een en ander zonder problemen te laten verlopen kan ter plaatse in het Chassé geen kaartje worden gekocht. Ben er dus snel bij!

 

 

Dur zwaojt wa op de Markt

De commissie Straatcarnaval gaat ook in 2016 voor vier dagen lang een hossende massa op de Grote Markt! Onder leiding van dun Willem gaan we dagelijks voor in de polonaise van ‘t Tapperijke tot Zeezicht en terug. Een greep uit het programma:

Zaterdag 6 februari de feestelijke intocht van Prins Petrus C Lie D'un Aller Aller Irste met een prachtige stunt en als topact de Snollebollekes, bekend van meezingers als Vrouwkes, Bam Bam, Alaafrojack en hun nieuwste hit Lekker Likkie!Zondag 7 februari
na de Brakkensliert het Kielegats muziekspektakel opgeluisterd door topacts uit binnen- en buitenland en de crème de la crème van de Bredase artiesten. We hebben voor jullie vastgelegd de zingende kastelein Ger Couvreur, de bekendste travestieten van Breda Belinda & José en de trots van ‘t Aogje Tommy Lips. Uit Boemeldonck wordt Denans ingevlogen en we zijn er trots op dat we ook Sjon de Manager hebben kunnen contracteren die speciaal voor alle Kielegatters zijn tophit Sodemieter Op brengt. We sluiten de middag af met de Lawineboys, landelijk bekend geworden met hun hits Seks Met Die Kale, Joost en Laat Maar Waaien.

Om 20.00 uur gaan we verder met de vierde editie van Hossen op de Markt. Krokodillen, bitterballen, Bassie & Adriaan, Ria Valk?? Wat we dit jaar in petto hebben blijft nog even het best bewaarde geheim van Ut Kielegat, maar het wordt weer een sensationeel mooie en carnavaleske show!


Op maandag 8 februar
i hebben we een rustdag ingepland om naar de Optocht te kijken, maar 's avonds pakt dun Willem het weer op: met zijn vertrouwde enthousiasme en goedgekozen carnavalskrakers krijgt hij de hele Grote Markt weer aan het hossen tot in de late uurtjes!


Dinsdag 9 februari
is zoals bekend gereserveerd voor de jeugd met o.a. de wereldberoemde poppenkast, pannenkoeken en de Zevensprong. De commissie Straatcarnaval levert zijn bijdrage met een mini-kapellen festival op het podium op de Markt vanaf 15.00 uur en als afsluiter om 16.30 uur Het Feestteam, die al hun tophits zoals Let It Be, De Vrolijke Koster, De Handjes De Lucht In en Ik Neem Je Mee ten gehore zullen brengen.

Carnaval 2016 wordt traditiegetrouw afgesloten met Klassiek ontmoet Carnaval (vanaf 19.00u) en om 20.11u de officiële afscheidsceremonie. Daarna rest nog de kater en hopelijk prachtige herinneringen aan een topcarnaval!

Volg ons op www.facebook.com/hossenopdemarkt enne u hoort nog van ons!

 

Vrienden van de Prins nieuwtjes

Ophalen plakken Vrienden van de Prins
De drukbezochte uitreiking van de plakken op 11 november jongstleden bij De Avenue was zeer gezellig! 150 Plakken werden opgehaald. Omdat VvdP jubileert (33 jaar) werden de Vrienden van de Prins die al 33 jaar lid zijn, extra in het zonnetje gezet. Wij willen iedereen bedanken!

Als je niet bij de uitreiking van de plakken aanwezig kon zijn, dan kun je je VvdP-plak ophalen bij Gory Smits (Juwelier Smits) aan de Nieuwe Haagdijk 29a. Niet vergeten hè!

23 januari Prinsendineej
Houdt de datum vast vrij. Verder informatie volgt zo spoedig mogelijk.

24 januari VddP Ontbijt voor de Oeledienst
Een mooie traditie van de Vrienden is het jaarlijkse ontbijt voor de Oeledienst. Net bekomen van het Prinsendineej leggen wij op zondag 24 januari om 10.00/10.30 uur samen weer een goeie bôôjum bij Publieke Werken om tevreden en vol goeie zin met allen om 12.00u naar de Oeledienst te gaan. Gezellig als je er bij bent!

 

Dur Zwaojt wa!

Intussen weet ik Wa Dur Zwaojt. Het zijn de Koningsfazantveren op de steek van de Prins van ut Kielegat en zijn scepter en ambtsketting die mee bewegen op het ritme van de carnavalsdreun van de Hofkapel.

Op zich niets bijzonders, maar dat de steek met veren op mijn hoofd staat, dat ik de scepter vasthoud en dat de ambtsketting om mijn nek hangt is voor mij heel bijzonder in het komende carnavalsseizoen. Ik mag nu mijn derde ambtstermijn als Prins van ut Kielegat gaan vervullen en ik heb er vreselijk veel zin in. Voor de derde keer het boegbeeld van de BCV, het gezicht van alle commissies en vrijwilligers die daar achter schuil gaan.

Voor de derde keer het gezicht van de Leutvorst van het Carnaval van mijn geboortestad, mijn bierstad, mijn meest Bourgondische stad van Brabant, de gezelligste stad van Nederland, kortom mijn Kielegat. Niet geheel verrassend, maar wel spannend, dat het BCV-bestuur je weer vraagt om De Prins van ut Kielegat te willen zijn en dat je toch weer de voorganger mag zijn van De Kielegatters.

Een nieuw seizoen, kort in de tijd en een heel druk programma. Kleine wijzigingen in de Hofhuishouding. Allereerst een nieuwe Secretaris van de Prins in de persoon van Jeroen Jagas. Jasper Mol, als voorzitter van de Raad, gaat trachten de 11 leden van de Raad in het gareel te houden. Twee ervaren kanjers op twee essentiële functies.

Ook een nieuwe nar. Als hofnar Oelie zeer gemotiveerd en geknipt voor die rol. Een nar die voornemens is het tegenovergestelde te gaan doen dan het vorige icoon Marco. Nieuw en jong bloed bij de Raad van 11. De helft van de die-hards van de Raad is gebleven en het geheel is aangevuld met frisse en jeugdige ‘Elfjes'.

Voor mij persoonlijk twee nieuwe Hoogheden in 't Aogje en in Giegeldonk. Niet geheel onbelangrijk omdat we elkaar, samen met Mijnheer De Baron, gedurende het seizoen veelvuldig zullen gaan ontmoeten. Wij verwachten dat we dit jaar het gekozen Carnavalslied uit volle borst mee zullen zingen, dat de weergoden ons goed gezind zijn en dat de wagenbouwers ons weer gaan verbazen met hun grote en kleine praalwagens in de optocht. Ook dat de Hofkapellen massaal het volksfeest komen opluisteren, dat de kleine Kielegatters hun ouders motiveren om in de Brakkensliert mee te lopen, dat de deelnemers aan de Grôtste Mââuwert ons weer doen schuddebuiken.

Mijn wens is dat alle Kielegatters van jong tot oud, de Vrienden- en Vriendinnen van de Prins, en allen die ut Kielegat een warm hart toedragen, een heel gezellig en leutig Carnaval tegemoet gaan. En je weet het, de werkzame stof in het moeskruid Peterselie is het loslaten van opgekropte emoties en spanningen in je lichaam. “Loslaten”, dat is wat mijn Psychiater en Psycholoog mij destijds al adviseerden. Benut de tijd tussen december 2015 en februari 2016 daar maximaal voor.

Suc-6 met alle voorbereidingen en wij gaan elkaar weer gauw zien want, DUR ZWAOJT WA!
Prins Petrus C Lie d'un AllerAller Irste

 
Zwierende en zwaaiende kavels

Ook dit jaar organiseren we voor de BCV namens de sponsorcommissie de welbekende Kwis & Veiling. Dit jaar gaat het iets anders dan je gewend bent, want nu hebben we de gezellige vrijdagavond gekozen 8 januari gekozen. De inloop begint om 19.00u en het veilen om 20.00u. Onder het genot van een drankje en een versnapering brengen we bijzondere veilingstukken onder de hamer, tenminste dat hangt van jullie inbreng af!

We zijn op zoek naar leuke, gezellige, bijzondere, maar vooral gewilde veilingstukken. Het motto in acht nemende kunnen het dus allerlei zwierende en vooral zwaaiende kavels zijn. Goederen en diensten. Dus lever ze aan, want we willen weer een gezellige avond met een goede opbrengst hebben om een mooi carnavalsfeest in het seizoen 2015-2016 op poten te zetten.

Vergeet je niet een wervende en aansprekende tekst erbij aan te leveren! Wat het is, welke bijzonderheden, is het een speciale aanbieding, over hoeveel personen gaat het. Ook als er een termijn aan vast zit, laat het weten. Je kunt je alles mailen naar bcvveiling@gmail.com.

De sponsorcommissie hoort graag van jullie.

Wie zwaojt er mee in het Chassť?

 

De officiële aftrap van carnaval is al vele jaren op de vrijdagavond in het Chassé Theater met het Rabobank Kielegats Carnavalsconcert. Dat is dit jaar lekker vroeg want op 5 februari barst het feest al los.

De muzikanten van de Philharmonie Zuidnederland hebben ook dit jaar samen met de concertcommissie een schitterend programma samengesteld. Laat je verrassen en kom lekker in de stemming onder leiding van dirigent Arjan Tien. Dus zwaoj lekker meej met Arjan in het Chassé.

Tony Neef, Leatitia Gerards en Pearl Joan
Dit jaar is het Tony Neef die Ut Kielegat met de Philharmonie Zuidnederland opwarmt. Hij zwaait er zeker niet met zijn pet naar, want zal ook heerlijke duetten doen met Laetitia Gerards en Pearl Joan! Drie toppers dus in het Chassé! Als Joan en Pearl los gaan mogen we van Cees Langeveld voor een keer op de stoelen gaan staan!

Als dirigent Arjan Tien is uitgezwaaid gaat Prins Petrus C. Lie dun Alleraller Irste met de Raad van 11 en zijn hofkapel ons voor in de oergezellige nazit van het carnavalsconcert in de brasserie en de foyer van het Chassé Theater.


Tot in de late uurtjes kun je dan feesten en genieten met de muziek van o.a.: Kannibalen, Flanellen, Aogse Bluf, Satu, Loze Lavers, Huysluy, Ââmpesâânt, Holle Vaten, Auwmenore en Tapkracht 11.

Kaarten zijn te koop via www.chasse.nl en bij het bespreekbureau van het theater: 1e rang: € 34,20, 2e rang € 24,20, 3e rang € 14.20. Prijzen zijn inclusief garderobe, concert en nazit.

 

Leuttax-inspecteurs gezocht

Carnaval lijkt nog ver weg en ja dat is zo maar wij zijn als vrijwilligers al druk met de voorbereiding bezig, voor ons is carnaval dus serious business. Maar wij kunnen niet bestaan zonder hulp, zowel in financiële zin als in letterlijke zin.

Om hét feest van het jaar te organiseren is het niet altijd vanzelfsprekend, dat met sponsoring alles wordt betaald. Daar is geld, ruimte en mankracht voor nodig. Daarom zijn wij vanuit de Stichting Bredase Carnaval Viering op zoek naar een enthousiaste groep die voor ons willen collecteren als Leuttax-inspecteur tijdens de kinderoptocht (zondagmiddag 7 februari) en de Grote Optocht (maandagmiddag 8 februari). Wij zijn op zoek naar 20 personen (mag uit meerdere groepen bestaan) vanaf 18 jaar en ouder.

Je bent als Leuttax-inspecteur ons visitekaartje dus je moet van carnaval houden en het leuk vinden om je in te zetten voor een organisatie die op vrijwillige basis werkt. Het 'werk' bestaat uit het vragen van een kleine bijdrage voor de organisatie van het Kielegatse carnaval. Gezelligheid, enthousiasme en overtuigingskracht is dus wel een vereiste. Wie het eerst komt, die het eerst maalt!
Om jullie tegemoet te komen, blijft er van de opgehaalde collecte, ook iets voor jullie over. Dus hoe beter jullie je best doen, hoe meer er voor jullie ook weer overblijft! Nadere details worden later besproken, jullie worden natuurlijk goed voorbereid op pad gestuurd.

Je kunt je als groep aanmelden voor 1 januari op bcvleuttax@gmail.com    

 

Stage Page

Mijn naam is Anne Delnooz en ik ben sinds dit jaar page van Prins Petrus C Lie d'un Alleraller Irste. Samen met mijn medepages Kelly en/of Manja vergezel ik de Prins in zijn derde jaar tijdens zijn bezoeken rondom carnaval en tijdens carnaval zelf.

Vierentwintig jaar geleden ben ik geboren en getogen in Breda en van jongs af aan ben ik tijdens Carnaval alle dagen in Ut Kielegat aanwezig en loop ik voorop bij het hossen. Op de basisschool liep ik al jaarlijks mee met de Brakkensliert en ik vind het dan ook extra leuk en bijzonder om dit jaar in mijn rol als Page alle kinderen en hun creaties voorbij te zien komen.

Wat het extra bijzonder maakt voor mij is dat veel kinderen aan wie ik les heb gegeven de afgelopen vier jaar, meelopen tijdens deze optocht. Momenteel ben ik namelijk aan het afstuderen aan de Pabo van Avans Hogeschool Breda.

Hoewel dit het eerste jaar is dat ik actief ben binnen de Bredase Carnaval Viering, voel ik me al helemaal thuis binnen Ut Gevolg van de Prins.

Samen met Prins Petrus C Lie d'un Alleraller Irste, pages Kelly en Manja en het Groot Gevolg van de Prins ga ik er een mooi seizoen van maken in Ut Kielegat en daarbuiten.

 

Eindelijk...de nieuwe website!

We doen het er allemaal maar bij naast onze drukke gewone werk, dus het ging niet over één nacht ijs, maar dit jaar is het dan eindelijk gelukt! Ut Kielegat krijgt een spiksplinternieuwe website!

Fris, tjokvol met nieuws en interactief. Ingrid, Gory en Frans hebben er keihard aan gewerkt. Frans? Ja, Frans Filius! Die hebben we helemaal geïmporteerd uit Friesland. Hij is naast Gory onze nieuwe webmaster. Een betere manier om je om te scholen tot Kielegatter is er niet. Werkend leren. We zijn blij met 'm.

Vanaf begin januari is de site te bekijken. Laat ons weten wat je van de nieuwe site vind en help mee om nog meer tot leven te brengen met jouw verhalen, nieuwtjes en foto's. pers@carnavalbreda.nl

Deze nieuwsbrief is samengesteld door de commissie Pers & Publiciteit van de BCV
Secretariaat BCV. Postbus 4651. 4803 ER Breda. Tel: 06 - 22913891. secretariaatbcv@carnavalbreda.nl