Seizoen 2017/2018

Ge zou ut maor zijn, veurzitter van de belangrijkste stichting in Breda. Het is dan ook met veel plezier en enthousiasme dat ik die rol op me heb genomen. Van 2011 tot en met 2013 heb ik het mooiste feestje van het jaar van héél dichtbij mee mogen maken en de afgelopen twee jaar ben ik redelijk nauw betrokken geweest bij de organisatie. Samen met een geweldige groep vrijwilligers het Kielegatse carnaval organiseren. Ik heb er zin in!

Allereerst een groot dankwoord aan Will Hense, die zes jaar lang vol overgave en op schitterende wijze de BCV heeft geleid. Will, de weg die jij bent ingeslagen namelijk 'het kijken naar de toekomst en de BCV dichter naar de Bredanaar brengen' blijven we zeker volgen en verder uitbreiden!

Sinds september 2015 kijkt de stuurgroep 2022 hoe we de BCV verder kunnen laten evolueren.

Zoetjes aan komen we op het punt van uitvoeren van het beleid dat door de stuurgroep is voorgelegd en is goedgekeurd door het algemeen bestuur. Een heel belangrijke stap die we nog moeten zetten is verdere uitleg geven aan de vrijwilligers. Dat doen we door per commissie een speciale sessie te organiseren waarin de vrijwilliger aan het woord komt. Een eerste succesvolle sessie is al gehouden met de commissie Jeugd. De komende weken wordt in overleg met de voorzitters van de commissies een datum geprikt. Lastig in dit drukke seizoen van voorbereiding, maar wel noodzakelijk om iedereen aan het woord te laten. Dus als je nog niks gehoord heb, trek aan de bel van de commissievoorzitter.

Zoals gezegd, alle commissies zijn al in volle voorbereiding. Elluf Elluf staat in de steigers en het belooft een prachtig feest te worden. De BCV zindert om weer aan de slag te gaan. Met ideeën om nieuwe evenementen te organiseren en om bestaande evenementen nieuw leven in te blazen. Het belangrijkste is dat we zorgen, en dat doen we, dat carnaval in ut Kielegat zoals altijd een prachtig feest wordt voor alle mensen die carnaval willen vieren.

Op 5 november is de kennismakingsmiddag, een middag waar alle vrijwilligers inclusief partner zijn uitgenodigd om, onder het genot van een drankje, oude en nieuwe gezichten te zien, ontmoeten en spreken. Ik hoop jullie dan allemaal te zien!

Lucien Verhoef (Voorzitter Stichting Bredase Carnaval Viering)

 

5 november gezellig weerzien en kennismaken!

In de samenstelling van het bestuur en commissies zijn weer de nodige veranderingen geweest. Het is een traditie dat wij voorafgaande aan 11 november, elkaar weer op een gezellige manier ontmoeten of weerzien. Zo kun je kennis maken met nieuwe BCV`ers en met de oude garde proosten op een nieuw bruisend seizoen.

Jullie zijn allemaal van harte uitgenodigd om zondag 5 november van 15.00-17.00 uur in café Publieke Werken ons eerste pilske van het seizoen te komen drinken.
Onze penningmeester heeft beloofd het eerste deel voor zijn rekening te nemen! En breng gerust je partner en kinderen mee. Voor een gezellige blaaskapel is gezorgd. Tot 5 november!

 

Handige Harrie

Een van de nieuwe BCV-ers waar je zondag 5 november mee kunt klinken is Harrie Verveer, onze nieuwe webmaster! Hij moest zijn rood-oranje sjaal helemaal naar Goes laten verschepen, maar dat heeft ie er graag voor over!

Wij bij P&P weten als geen ander dat je de beste dingen soms van ver haalt, net zoals de raad van 11 die nota bene een Rotterdammer heeft geïnterneerd… Harrie staat werkelijk te trappelen om ook van ons digitale bestaan een feest te maken en daar zijn we hartstikke blij mee!

 

Kielegatse Kick-Off: groot feest op de Markt!

Block je agenda maar gerust op 11-11, want we trappen carnaval in 't Kielegat net als vorig jaar af op de Grote Markt Zuid! En dit keer met een groot feest!

Om 14.30u begint de DJ de boel warm te draaien zodat onze Hoogheid (wie zou het dit jaar zijn?) ons om 15.11u in opperbeste stemming in zijn armen kan sluiten. Kielegats favoriete kapellen, Johnny Purple, De Dorini's en Het Feestteam zorgen ervoor dat het op 11-11 volle bak carnaval is in de binnenstad!

Groot feest
Vorig jaar werd Prins Carnaval voor het eerst op de Grote Markt gepresenteerd en dat beviel zo goed dat de Stichting Bredase Carnaval Viering (BCV) dit jaar voor het eerst een groot feest met volop artiesten op de Grote Markt Zuid organiseert.

Voorzitter straatcarnaval Dennis Vrolijk: "Het wordt ieder jaar gezelliger in de Kielegatse straten met carnaval. We doen echt ons best om carnaval met zijn allen te vieren en waar kan dat nu beter dan in het hart van de stad?". Zo maakt ook iedereen kans op een plekje op het podium bij de verkiezing van 'De grôtste gezichtsversierder van het Kielegat'.

 
De Raod staot immel klaor

Bert en Ernie zongen het al: ‘Wachten duurt lang’. En ze hebben helemaal gelijk! Voor de meeste leden van het gevolg beginnen de kriebels in augustus al. Naar mate de tijd verstrijkt nemen de kriebels toe om vervolgens op 11-11 tot een uitbarsting van vreugde te komen. Een heerlijk gevoel kan ik u zeggen!

Capes zien er weer puik uit

Inmiddels zijn de nodige herstellingen gedaan aan de kleding van het gevolg  en is het de stomerij weer gelukt om alle pakken schoon te krijgen. Ik kan u verzekeren dat de kleding van goede kwaliteit is, maar dat niks is opgewassen tegen een vol carnavalsseizoen. Na vele dagen van feest en plezier zitten er de nodige vlekken in en gaat er hier en daar nog wel eens een naad los.

Multi-cultureel

Niet alleen de kleding is er klaar voor, ook het gevolg zelf. Nadat er vorig jaar een aantal leden een andere functie hebben gekregen binnen de BCV heeft de raad zich verzekerd van vier nieuwe hoskneiters. Dat het gevolg open staat voor immigratie en re-integratie blijkt wel uit feit dat we dit jaar een Rotterdammer in ons midden hebben opgenomen. Ach, je moet iedereen een kans geven.

Aanpoten in kort seizoen

Een kort carnavalsseizoen heeft voor ons als gevolg veel invloed. Alle feesten, partijen en tradities moeten bezocht worden, maar in een korter tijdsbestek. Het is niet altijd makkelijk om de planning rond te krijgen. Graag zouden we op alle aanvragen ingaan, maar dat is, zeker gezien het korte seizoen, helaas niet mogelijk.
Van ons mag het beginnen. We hebben er meer dan zin in en zijn benieuwd of we dit jaar net zo’n leuke prins krijgen als vorig jaar. Want eerlijk is eerlijk, dat was wel een goeie!

 

De Prins van ut Kielegat is op zoek naar zijn nieuwe hofchauffeur!

De chauffeur viert carnaval op de beste zitplaats! Niet alleen in de bus, maar ook op elk feest waar Prins en gevolg heen gaan ben je er bij.
Wat bieden wij:

Je wordt lid van het gevolg van de Prins van ut Kielegat
Toegang tot de meest uiteenlopende carnavalsfeesten
De raad van 11 verzorgt je (fris)drank bij elke activiteit als je in functie bent
De meest carnavaleske en gezellige bus

Ben jij onze nieuwe chauffeur die de prins en zijn gevolg gedurende het carnavalsseizoen veilig door het Kielegat loodst?
Voor meer informatie mail naar: secretarisprins@carnavalbreda.nl of bel 06-15071682

 

Muwert Inspiratie-avonden

De traditionele cursus Tonpraten van de Grôtste Mââuwert wordt dit jaar als experiment vervangen door twee inspiratie-avonden. De eerste was op 1 november al, maar bij de tweede op 14 december kun je nog bij zijn!
Dan geeft Elize Jorritsma, drama regisseur en docent aan de Tonpraat Akkedemie Brabant een workshop expressie. Want ook voor een optreden geldt: ‘Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk!’. Er zijn gastoptredens en tonpraters onderling wisselen tips & tricks uit.
De organisatie wil iets blijven betekenen voor nieuw talent. Er is veel te vertellen over de inhoud en vorm van een buut. Het is ook leerzaam en leuk om dit te horen van mensen ervaren. Iedereen is van harte welkom! Graag horen wij vooraf of wij op jullie mogen rekenen! Stuur daarvoor een berichtje naar: info@degrotstemaauwert.nl.

 

Zorgen

Kriebelt het al weer? Bij mij wel. Al is de carnavalsjeuk altijd wel latent aanwezig. De elfde van de elfde is weer in aantocht en als oud-prins ben ook ik enorm benieuwd wie er op de Grote Markt zal staan als hoogheid van ut Kielegat. Natuurlijk kent de BCV een rijke traditie van regeerperiodes van drie jaar voor zijn leutvorsten, maar ik ben nog niet gebeld. De overdracht van de voorzittershamer van Will naar Luciën heeft dan wel plaatsgevonden, maar of er tussen de zwaarlijvige documenten en archiefstukken mijn mobiele nummer zat? Ik betwijfel het. Tevens staat mijn mailbox vol met Spam, maar ook daar is niets van een verzoek of uitnodiging in verschenen. Facebook, Whatsapp, Linkedin, Instagram, Tinder? Niets, nada, noppes….. Ik maak me zorgen.

Ik ben expres al regelmatig door de Prinsenstraat gefietst om te kijken of er al een tegel lag met Prins Daan erop, maar het kan zijn dat ik ook die gemist heb. Penningmeester Wim zal de factuur wel afgekeurd hebben in zijn dropbox. Het zijn ook een hoop knaken voor slechts 1 jaar. Mijn pak ligt nog bij de familie Prik. Het zou gestoomd en hersteld worden, maar sinds halfvasten is het ook stil vanuit de naaihoek. De scepter en de prinsenketting heb ik ingeleverd bij Gory Smits. Maar ik weet niet of jullie de laatste tijd nog voor zijn winkeldeur hebben gestaan? Iets met pensioen en leegverkoop…. Ik maak me zorgen.

De jongens van de Raad van Elf, de Pliessie, de Nar, mijn lieve Pages, ja zelfs mijn trouwe Sik, ze hebben me verwijderd uit groepsapps. Kom ik ze bij Publieke Werken tegen krijg ik een beleefde hand, maken ze een praatje over het weer of de staat van het lokale riool. Maar mijn vragen over of zij wel iets vanuit bestuur of protocol gehoord hebben, die gaan ze allemaal uit de weg. Alleen Oelie de Nar is eerlijk, maar goed die zit in hetzelfde schuitje. Hij heeft ook nog niets gehoord, maar dat kan ook liggen aan het feit dat zijn muts continue over zijn oren zit…… Ik maak me zorgen.

Zijn mijn zorgen terecht? Ik zal het zien op 11 november. Carnaval gaat altijd door! De BCV heeft een rijke reputatie op het neerzetten van top feestjes. De BCV koester haar tradities. Ik praat me zelf moed in!
Tot snel en laten we dan proosten op het leven, de liefde en ut Kielegat!

Ex-Hoogheid Daan

 

De jeugd heeft de toekomst!

Een lang gekoesterde droom lijkt dit jaar in vervulling te gaan: onze eigen Jeugdprins- en Prinses gaan het Kielegat onveilig maken met een compleet gevolg!

Achter de schermen is de commissie Jeugd al volop bezig met het in de steigers zetten van deze fantastische stap. Zo wordt er op dit moment door onze vertrouwde leverancier een complete range van professionele kleding gemaakt die niet onderdoet voor de kleding van de grote raad.

Hiernaast is de inschrijving van kandidaten vanuit de Rudolf Steiner School in volle gang.

 

Poppenkastspelers gezocht

Beste Kielegatters: Zoals jullie weten staat er ieder jaar met carnaval op dun dinsdag een reusachtige poppenkast op de Grote Markt voor onze brakken. Die grote poppen hebben hulp nodig om in beweging te kunnen komen.

Wie o wie zou z’n handen letterlijk willen laten wapperen die dinsdag? We hebben jullie hulp echt hard nodig! Meej carnavalsgroeten en houdoe!  

Je kunt je aanmelden bij: jeugd@carnavalbreda.nl


 

Vriendenkriebels

De carnavalskriebels komen weer boven, waardoor ook de uitreiking van de plakken van de Vrienden van de Prins weer op de planning staat. Gezellig!

Onze nieuwe hoogheid wordt op zaterdag 11 november om 15.11 uur gepresenteerd op de Grote Markt. Dit is voor ons de ultieme gelegenheid om alle vrienden en vriendinnen meteen met hem kennis te laten maken.

Direct na de presentatie reikt onze kersverse Prins van ut Kielegat de plakken hoogstpersoonlijk uit aan al zijn vrienden en vriendinnen.

Als jullie er voor zorgen dat je tussen 15.30 en 15.45 uur aanwezig bent bij Publieke Werken, dan ontvangen we hem als Commissie Vrienden van de Prins om 16.11 uur. Het programma is rond 18.00 uur afgelopen.

Collectorsitem
Ook dit jaar weer hebben een ‘Vrienden van de Prins collectorsitem’. Deze krijg je ook op 11 november. Wees er dus bij!
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om je plak op te halen, dan kun je deze altijd op een ander tijdstip afhalen bij Me-Kado op de Nieuwe Haagdijk 38 in Breda. Let op: Wij sturen dus nooit plakken na per post.

Facturatie lidmaatschap VVDP 2017/2018
Het lidmaatschapsgeld wordt kort na 11 november gefactureerd of geincasseerd. Diegenen die geen machtiging hebben afgegeven, ontvangen een factuur. Als je bankrekeningnummer gewijzigd is, laat dit ons dan tijdig weten.

P.S.

Als je je plak nog niet hebt ingeleverd geef hem dan als de wiedeweerga af bij Me-Kado op de Nieuwe Haagdijk 38 (naast Cafetaria Schraven) want Gory is met pensioen! Dit i.v.m. het toevoegen van het jaarplaatje.
Tot zaterdag 11 november!

 

Nog n jaar Gulden Bal

Nee, het carnaval 2018 wordt niet afgesloten met het allerlaatste Gulden Bal. Maar het duurt nog één jaar voor we ons gouden jubileum kunnen vieren.

Al 48 jaar is het Gulden Bal een succesformule. De komende 49e editie zal dat niet anders zijn. De hele dinsdagmiddag zie je glunderende gezichten. Van kleine kinderen die de prachtigste creaties maken om aan de Prins te kunnen laten zien, via een hossende meute tot hoogbejaarden die op hun stoel oude bekende carnavalskrakers mee zingen. Iedereen geniet van dit grootste familiefeest in het Kielegat. Ook oude bekenden ontmoeten er elkaar weer en wisselen de nieuwtjes van het afgelopen jaar uit onder het genot van een koel glas bier. Dus zien we jou ook weer?

 

Hier Te Breed En Daar Te Lang n nieuwe wagenbouwers Kielegat

De subcommissie HTBEDTL van Commissie Optochten is een belangrijke. We zijn zeer betrokken bij alle wagenbouwers en bezoeken de bouwlocaties frequent. Aangezien de regels, eisen en voorschriften zeer nauw worden nageleefd, wil de BCV graag de wagenbouwers begeleiden en adviseren. Ook in de randgemeenten. Hierbij letten we op veiligheid, constructie en sinds kort meer en meer op geluid. Wij hebben nog vacatures! Iets voor jou? Als je een aantal avonden op pad wil bij bouwlocaties en in een carnavaleske commissie een uitdaging ziet, meld je dan bij commissieoptochten@carnavalbreda.nl. Jan van Gurp is de coördinator.
Daarnaast zijn wij erg blij met een nieuwe club wagenbouwers. Cv de Jeanettekes uit Breda! Deze gaan een wagen bouwen om te vieren dat café Venise Bar 50 jaar bestaat! ‘We zwaaien Erna’. Erna was de oprichtster van de bar. Ze bouwen op dit moment in de bouwloods en hebben al geregeld bezoek gehad van ons. Het zal nog lang onrustig zijn tijdens d’n optocht in dn Halstraat.

 

Hoe de 'ziel' van carnaval te redden?

De laatste jaren gaat het weer uitstekend met carnaval, het aantal activiteiten wordt steeds uitgebreid en aangevuld. De belangstelling voor het buitengebeuren neemt elk jaar toe en ook de jeugd en de jongeren krijgen steeds meer zin in het voorjaarsfeestje.
Alleen…de toestand van de carnavalskapellen, die is diep treurig te noemen. De ene na de andere kapel stopt ermee, voornamelijk door het teruglopend aantal muzikanten. De aanwas vanuit de jongeren is nihil en de nog spelende muzikanten haken af vanwege ouderdom.

Maar laten we eerlijk zijn: carnaval zonder een kapelleke is toch letterlijk een dooie boel? De ziel is er dan uit!
Inmiddels is er gelukkig onder aanvoering van Jos Filius (voorzitter commissie feesten) en Jos de Wit (voorzitter cv De Biemeewes) en met ondersteuning van Willem Schoonebeek (voorzitter BFC) een denktank opgericht met leden van enkele Kielegatse Kapellen en een vertegenwoordiger van de Nieuwe Veste.

De Nieuwe Veste wil bemiddelen binnen hun groep jonge muzikanten. De Kielegatse Kanjers, de enige jeugdkapel die Breda nog rijk is, hebben ook hun medewerking toegezegd, maar dat zal nog een paar jaartjes duren!

Onder de welluidende naam ‘Deltaplan Flexband‘ richten we een muzikantenpoule op.  Instrumentalisten kunnen zich inschrijven en carnavalskapellen vermelden hun optredens waar ze muzikanten voor zoeken…  Goed idee toch?

Fijn en leuk voor muzikanten die gestopt zijn omdat ze het niet meer zien zitten om 50 weken per jaar elke week te repeteren of vijf dagen met carnaval een beetje teveel van het goede vonden. Of voor hen die het leuk vinden om af en toe met een andere kapel dan hun eigen mee te doen. Bij deze groep zit wel de expertise die nodig is.
Iedereen die interesse heeft en/of meer wil weten mag zich melden op flexband@bfckielegat.nl.

 

Page Minke kannie nie mir wachte

Nog even en we mogen weer! Voor mij helemaal leuk, want dit jaar ben ik stage-page af en mag ik het gehele seizoen naast de hoogheid staan samen met mijn mede-page Anne. Laten we hopen dat de kinderen weer net zo enthousiast zijn als vorig jaar, de ouderen net zo ontroerd, het feest net zo los en de kapellen net zo muzikaal!

Zullen we afspreken dat we nu alvast worsten gaan offeren? Want we verdienen goed weer tijdens de optocht dit jaar!!

 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door de commissie Pers & Publiciteit van de BCV
Secretariaat BCV. Postbus 4651. 4803 ER Breda. Tel: 06 - 22913891. secretariaatbcv@carnavalbreda.nl