Memorabel jaartje

We staan weer aan de vooravond van ons prachtige carnaval. Een heel bijzondere editie mag ik wel zeggen: op 11 november gaan we onze nieuwe hoogheid presenteren aan 't Kielegat en dat doen we voor de eerste keer op de Grote Markt (en dat is spannend…). Hopelijk zijn er een heleboel BCV-ers en Kielegatters die benieuwd zijn naar onze nieuwe Prins en komen ze hem massaal warm ontvangen.

Aansluitend het Elluf-Elluf feest in de Mezz waar onze wethouder Boaz Adank rond de klok van tien uur op bezoek komt met een belangrijke mededeling.

Het belooft een mooie memorabele dag te gaan worden en zoals ik ieder jaar zeg valt het weer op dat alle commissies met de vele vrijwilligers volop bezig zijn om het mooiste feest wat er bestaat in de startblokken te zetten.


Voor mij persoonlijk is het ook een bijzonder jaar, want dit is mijn laatste als voorzitter van deze schitterende club en daar ga ik dubbel en dwars van genieten. Mijn opvolger Luciën Verhoef staat al te trappelen om het stokje over te nemen en zal gedurende deze carnaval al regelmatig zaken ter voorbereiding oppakken.

Langs deze weg wens ik iedereen heel veel plezier met de voorbereidingen en hopelijk zien we elkaar tijdens de presentatie van onze nieuwe hoogheid op de Grote Markt en in de Mezz op het Elluf-Elluf Feest.

Met carnavaleske groeten,  

Will Hense (voorzitter BCV)  

 

Feesten en blèren

Op vrijdag 11 november 2016 gaat Ut Kielegat weer los! De Gebroeders Ko zwepen De Grote Markt vanaf een uur of 19.00u eerst lekker op zodat iedereen om 20.11u in topstemming is voor de bekendmaking van de nieuwe prins.

Daarna gaan we met z'n allen naar de Mezz voor het Blèèrfêêst, waarbij voor de kapellen de strijd om de verkiezing van het Kielegats carnavalslied losbarst. Welke kapel zal er dit jaar met de eer gaan strijken?

We starten in de Mezz rond de klok van 21.11 uur. Het carnavaleske aantal van 11 kapellen heeft aangegeven deel te nemen aan de carnavalsliedverkiezing. Een geweldig aantal, dat maar weer eens onderstreept dat de kapellen in Ut Kielegat zich enorm inzetten en de carnavalsliedverkiezing leeft. En daar zijn we als organisatie heel trots op.

Zowel de Meikevers, Tjongejonge, ‘t Zooike, Bentzat, Huysluy, Ongeloofeloos, Stadserremenie,  Tworwelwa, de Blaoskaoken, Aogse Bluf en opvallende nieuwkomer Auwmenore hebben een mooi nummer geschreven en ingestudeerd.

Natuurlijk zorgen we weer voor een fantastische afsluiting met dit jaar de band Vanavond niet Schat om het feest compleet te maken. Kortom: Alle reden om op vrijdag 11 november 2016 naar de Grote Markt en de Mezz te komen voor een geweldige aftrap van het carnavalsseizoen 2017.

 
Raad niet meer te houden

Feesttoeters en rolfluiten wat lijkt het wachten dit jaar lang tot 11-11! Of er geen einde aan zou komen. Maar toch is het nu bijna zover en het Prinselijk Gevolg is er helemaal klaar voor!

Mogelijk kun je je nog herinneren dat we vorig jaar een grote wisseling hebben gehad in de bezetting van de Raad van Elf. Dat is dit jaar niet het geval. De raad is volledig bij elkaar gebleven en staat te trappelen om te beginnen.
Maar niet alleen de raad is er klaar voor. Hannes de Diender heeft zijn welbekende fluit al weer opgepoetst en is er weer druk op aan het oefenen. De pages zijn al weken hun danspassen aan het oefenen en Oelie heeft een hele reeks met nieuwe streken in petto. Je bent gewaarschuwd!

De meeste drukke man is toch wel de Sik. Afgelopen weken is hij druk in de weer geweest om de nieuwe Hoogheid met alle kneepjes van het vak bekend te maken. Naar verluidt gaat het hem (of haar) goed af en pikt hij (of zij) alles zeer snel op.

We zijn allemaal zeer benieuwd wie ons dit jaar voor zal gaan als Hoogheid van Ut Kielegat. Kennen we hem (of haar), is de persoon in kwestie al wel eens mee geweest met de Raad bijvoorbeeld. We weten het echt niet en kijken dan ook halsreikend uit naar 11 november!

Namens het gehele gevolg wensen we iedereen een fantastische 11- 11 viering en hopen we je te zien op de Grote Markt!

 

Extra geldprijzen van Begijnhof voor Kielegatse Optocht 2017!

Ook in 2017 hebben we in de Kielegatse optocht weer wat te vieren. Dit jaar bestaat het Bredase begijnhof 750 jaar. De Stichting Begijnhof Breda heeft de Commissie Optochten benaderd of men een extra geldprijs beschikbaar mag stellen. Dit voor iedere optochtdeelnemer individueel, paar, groep, kleine/grote wagen die op carnavaleske manier, al dan niet subtiel of overduidelijk aanwezig refereert aan het Begijnhof. Nu heeft onze jury het normaal al zwaar genoeg dus deze extra prijs (totaal € 999.99 euro verdeeld over drie categorieën) wordt door een onafhankelijke jury beoordeeld.

Deze jury bestaat uit drie personen die in het dagelijks leven nauw verbonden zijn met ons mooie Begijnhof. Op 14 november 2016 wordt tijdens de optochtdeelnemersvergadering van de BCV hier nogmaals uitleg aan gegeven door Dhr. Robert Hoosemans (penningmeester Begijnhof Breda). De vergadering vindt traditioneel plaats in café Parkzicht. Ook de inschrijving voor de optochten van 2017 zijn bij Parkzicht op 7 januari 2017.

 

Een Traaise eend in de Kielegatse bijt!

Wim Geppaart is de nieuwe penningmeester van de BCV: “Ofschoon afkomstig uit het Schrâânsersrijk is het Kielegatse carnaval mij niet geheel vreemd.

Jarenlang heb ik op maandag de Grote Optocht gefotografeerd en een biertje (en soms een paar meer) gedronken op de Havermarkt. En nu ben ik dan als penningmeester verbonden aan dit mooie, leutige Bredase evenement. Ik heb er zin in, laat het carnaval 2017 maar beginnen!!

 

Grootste poppenkast zoekt nieuwe speelman/vrouw

De blikvanger op carnavalsdinsdag is toch wel de gigantisch grote poppenkast op de Grote Markt. De kartrekkers Herman en Susanne stoppen er na dit seizen mee dus we zoeken een nieuwe organisator/motivator/inspirator.

Marc van den Maagdenberg (Commissie Jeugdactiviteiten): "Een achtergrond in de theaterwereld of een opleiding in die richting zou fijn zijn, maar het belangrijkste is dat hij/zij ons groepje poppenspelers kan coachen en de Grootste Poppenkast kan laten schitteren met carnaval... een spin in het web dus.”

Je kunt je aanmelden bij Marc via: jeugd@carnavalbreda.nl


'BCV stapt in de 21e eeuw'

Vanaf het carnavalseizoen 2016-2017 stapt de BCV de digitale administratieve wereld in. Het gehele administratieve proces (van factuur tot bankverwerking, van begroting tot jaarrekening) wordt vanaf nu 100% digitaal en ‘in the cloud' verwerkt doordat we gebruik maken van de programma's BaseCone (factuur autorisatie) en Exact-Online (financieel en CRM). Hierdoor worden facturen, declaraties, verkoopfacturen sneller en efficienter verwerkt en hebben we meer en eerder die informatie die nodig is om het carnaval in Breda nog vlekkelozer te laten verlopen. En wie wil dat nu niet?

Hoe het werkt? Simpel, gewoon de factuur of een volledig ingevulde declaratie (die op de website komt te staan) met bijlage in PDF-formaat sturen naar  factuur@carnavalbreda.nl. Je ontvangt een ontvangstbevestiging en het balletje rolt.

 
Geen cursus tonpraten
 

Met pijn in het hart heeft de organisatie van De Grôtste Mââuwert van Breda besloten om de traditionele cursus topraten dit jaar te laten schieten.

Frans Schoester: “We beiden de cursus al tien jaar aan, maar dit jaar waren echt te weinig aanmeldingen. Het is vooral heel jammer voor de mensen die zich voor de eerste keer hebben aangemeld. Daarom werken we aan een ‘Plan B’. Twee avonden, op donderdag 22 december en woensdag 11 januari in het Bierreclamemuseum, die alsnog in het teken staan van een goeie buut leren maken en uitvoeren. Je hoort nog van ons!”. 

 

John Kuijlaars adviseur Algemeen Bestuur

Sinds deze zomer is John Kuijlaars toegevoegd als adviseur voor het Algemeen Bestuur bestuur van de BCV. Hij neemt hier een algemene rol van veiligheidscoördinator voor de complete BCV op zich. Daarnaast blijft John wel gewoon lid van de Commissie Optochten, waar hij al ruim achttien jaar onderdeel van is. John heeft zeer ruime ervaring op het gebied van organiseren van evenementen op gebied van veiligheid, vandaar eigenlijk een logische stap voorwaarts in het professionaliseren van de BCV. En gezien de ontwikkelingen in de maatschappij zeker geen overbodige luxe. Al jaren zet hij zich in als ontwerper van de nodige calamiteitenplannen en als contactpersoon voor alle hulpdiensten. En in de media treedt John regelmatig en zeer professioneel op als woordvoerder veiligheid voor carnaval in Breda. Nieuw is dat hij ook alle vergunningaanvragen voor alle evenementen op zich neemt. Waar nodig kan hij rekenen op hulp van Rien en Dirk uit de Commissie Optochten!  

 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door de commissie Pers & Publiciteit van de BCV
Secretariaat BCV. Postbus 4651. 4803 ER Breda. Tel: 06 - 22913891. secretariaatbcv@carnavalbreda.nl