Tis weer zo ver!

Beste carnavalsvrienden, terwijl ik dit zit te schrijven realiseer ik me opeens dat over zestien weken carnaval al weer voorbij is…
Dit jaar hebben we te maken met een superkort seizoen. Alle voorfeesten en bijeenkomsten spelen zich in januari af. Een vroege carnaval legt een grotere druk op de gehele organisatie omdat begin december gewoon alles in de steigers moet staan. Vergunningaanvragen, bestellingen en allerlei andere zaken moeten nu geregeld worden.

Rondom mij zie ik alle commissies druk bezig om dit allemaal geregeld te krijgen en zoals alle voorgaande jaren heb ik er ook nu weer het volste vertrouwen in dat het ook dit jaar weer goed gaat komen. De eerste bijeenkomsten en feesten komen er aan. Op 1 november is onze kennismakingsmiddag waar ik velen van jullie weer hoop te mogen begroeten.

Ik verheug me op 6 november, ons Elluf-Elluf feest, de aftrap van het carnavalsseizoen met de presentatie van onze hoogheid en bekendmaking van onze nieuwe nar! Voor velen in het Kielegat en daarbuiten is dit feest de opmaat naar het nieuwe seizoen en de gelegenheid bij uitstek om alle carnavalsvrienden weer te ontmoeten. Ik wil jullie allemaal ontzettend veel succes toe wensen met alle voorbereidingen en hoop dat we ook dit jaar weer een prachtig en gezellig carnavalsseizoen mogen beleven.

Met carnavaleske groeten,  

Will Hense (voorzitter BCV)  

 

Startschot nieuwe leutperiode op vrijdag 6 november!

Op vrijdag 6 november 2015 gaat in het Kielegat het carnavalsseizoen weer van start. Op ‘ut Kielegats Elluf-Elluf feest’ wordt het startschot gegeven voor een nieuwe leutperiode. Met natuurlijk voor de kapellen weer de carnavalsliedverkiezing, oftewel ut Blèèrfêêst, zal het nieuwe carnavalslied 2016 worden verkozen. En het belooft weer een spannende strijd te gaan worden.

Er hebben inmiddels tien kapellen aangegeven deel te nemen aan de carnavalsliedverkiezing. Een geweldig aantal, wat maar weer eens onderstreept dat de carnavalskapellen in ut Kielegat zich enorm inzetten. De carnavalsliedverkiezing leeft en zit in de lift! Daar zijn we als organisatie heel trots op.

Op deze avond wordt natuurlijk de Prins van ut Kielegat voorgesteld. Zou het dit jaar wederom Prins Petrus C Lie d’un Alleraller Irste zijn die de scepter zwaait? Wat wel zeker is, is dat we deze avond een nieuwe Nar gaan begroeten. Zorg dat je erbij bent, zodat we meej zun allen kunne zeggen “Dur Zwaojt wa!” Natuurlijk zorgen we weer voor een fantastische afsluiting met dit jaar de muziekband ‘de Bijtels’ om het feest compleet te maken. Kortom: Alle reden om op vrijdag 6 november 2015 naar de Mezz te komen voor het grote Kielegats Elluf-Elluf feest.

 
En ook een nieuw Sik..

Jeroen Jagas als nieuwe Sik... Ja het is echt zo!

"Na jaren voor, tijdens, langs, in en om de optocht te hebben rondgezwaaid mag ik nu de fantastische uitdaging aangaan om Carlo Nuijten op te volgen als secretaris van de Prins. Samen met de altijd 'strenge' leden van de commissie Protocol en het immer vrolijke en carnavaleske gevolg van de Prins van ut Kielegat ga ik er een geweldig jaar van maken!

Jullie zullen zien dat er naast onze Prins weer een mooi gevolg zwaait!"

 

We hebben er zo'n zin in!!

Jasper Mol is de nieuwe voorzitter van de Raad van Elf. Zo te horen heeft hij er best zin in:

"Het carnavalsseizoen gaat bijna beginnen en alle feesttoeters nog aan toe wat heb ik er zin in! Afgelopen periode is er al weer druk vergaderd en zijn er plannen gemaakt voor komend seizoen. Ook hebben we een aantal sollicitatiegesprekken gehouden met nieuwe raadsleden. Mooi hoe enthousiast mensen zijn tijdens het gesprek, jammer als sommige toch besluiten om het toch niet te doen. Natuurlijk zal de raad ook komend seizoen altijd met 11 man de hoogheid begeleiden. Inmiddels zijn de capes (chemisch) gereinigd, de schoenen gepoetst en zitten de nieuwe raadsleden op zang- en dansles. Ja, we zijn er klaar voor en oh wat hebben we er ontzettend veel zijn in!"

 

De nieuwe nar!

Vervloekt of geprezen, om gelachen of "Oh God, daor heddum weer...". De laatste elf jaar heeft iedereen, gewild of ongewild, contact gehad met die nar van ut Kielegat. Met zijn mimiek, het non-verbale en die irriterende vingertjes heeft hij menigeen tot het uiterste gedreven onder de noemer "narren is sarren". Elf jaar; 't is mooi geweest.

Met blijdschap kunnen wij u mededelen dat een geheime drieschaar er in is geslaagd uit duizenden carnavalsliefhebbers een nieuwe nar te selecteren, witte rook dus.

Hij of zij staat inmiddels te popelen om aan de gang te gaan, anders dan de anderen, in een fantastisch nieuw pak met een knipoog naar onze Paarse Heide. Hij of zij mag zich aanstonds scharen tot het illustere gezelschap der narren dat teruggaat tot de laatste decennia van de vorige eeuw: John van Nijnatten, Ed Hellemons, Carlala van de Konijnenberg en die laatste; Marco van den Wijngaard.

De nieuwe nar wordt om 20.11 uur gepresenteerd op het Elluf-Elluf feest op vrijdag 6 november in de Mezz, aanvang 19.00 uur. Ben op tijd, want de presentatie van deze nieuwe mag u beslist niet missen!

 

Poppenspelers gezocht voor Europa's grootste poppenkast

Iedere Kielegatter weet dat de grootste poppenkast van Europa in ut Kielegat staat carnavalsdinsdag. Het bespelen van de poppen is iets heel bijzonders. Echt teamwerk. De poppenkast zoekt voor komende carnaval poppenspelers. Ervaring is hiervoor niet vereist. Er wordt uiteraard wel gerepeteerd. Dus ben je ouder dan 12 jaar, en sterk genoeg, dan is hier je kans!

Mail hermansluiter@hotmail.com van de BCV Commissie Jeugd of bel 076-5871903 om je aan te melden. Er zijn zes poppen en elke pop wordt bespeeld door drie personen. Om de poppen goed te bespelen zul je twee tot drie keer moeten repeteren. De repetities zijn in het Kielegatse bouwkot (Hekven 3) in Breda op 16 , 23 en 30 januari van 9.30 uur tot 10.30 uur. Je krijgt kippenvel in de kast als je die brakken mee op sleeptouw neemt en ze hoort meeleven in het verhaal. Mocht je iemand kennen die je ook enthousiast kan maken laat het ons weten! Ook zij zijn van harte welkom.

Het nieuwe poppenkastverhaal wordt op dinsdagsmiddag 9 februari 2016 met drie voorstellingen van 14.00 uur tot 16.00 uur gespeeld voor de allerkleinste brakken van het Kielegat met het spannende verhaal 'DUR ZWAOJT WA!''.

'Straolend carnaval'

Toen ik vorig jaar, op dinsdagavond bij de afsluiting van het carnaval op de Grote Markt, aanwezig was, brak mijn hart. Het was alweer het einde van een prachtig volksfeest waar honderden Kielegatters op afgekomen waren om gezamenlijk, en uit volle borst meezingend, afscheid te nemen van een 'stralend carnaval' 2015.

Daarna de ontmanteling van de Prins en dan in een lange stoet met Kiske en Mieske, naar de Haven, onder de klanken van mistroostige en dan weer uitbundige muziek. Aansluitend de popverbranding waarbij de muts van Nar Marco in de hens ging en dat het einde betekende van zijn 11-jarige carrière als Nar van het Kielegat. Vervolgens het spectaculaire vuurwerk boven het Spanjaardsgat en toen werd het echt stil. Nog even een afzakkertje halen bij PW en het einde van het carnavalsseizoen 2015 was een feit. Ik hoorde Prins Petrus C Lie D'un AllerAller Irste, in zijn slotrede, het motto voor carnaval 2016 bekend maken: 'DUR ZWAOJT WA!', en dacht bij mezelf, maar wat dan?

Het kunnen de veren op de steek van de (nieuwe) Prins zijn of wellicht de banieren, vlaggen en spandoeken van de BCV op de grote toren en in de straten. Misschien wel de paardenstaarten, het haar van de Pages of de capes van de Raad van Elf. Wat dacht je van de gebarende armen van de Pliessie, de stok van de grote tromslager van één van de Hofkapellen, de rokjes van de majorettes in de brakkensliert, de technische bewegingen op de kleurrijke wagens van de bouwgroepen of de handen van het uitbundig zwaaiend publiek.

Wat het zeker niet zal zijn, zijn de takken van de bomen op de Grote Markt. Want de Heilige Clara is ons weer goed gezind geweest en geeft ons zeker de afgelopen jaren prachtig, zonnig en windstil weer tijdens carnaval.

Gelukkig wordt 6 november de nieuwe Prins van het Kielegat bekend gemaakt, dan gaan we zien wie de nieuwe Nar is en weten we welke (Hof)kapel het Blèèrfêêst gewonnen heeft. Hoe dan ook, ik probeer bij al die activiteiten van de BCV er bij te zijn, dan weet ik zeker dat ik niets mis en krijg ik eindelijk antwoord op al die vragen die in mijn hoofd spelen. Mijn carnavalsoutfit ligt al klaar en mijn bloed gaat al weer sneller stromen. Ik heb er al weer veel zin in want 'DUR ZWAOJT WA'.

Met Carnavaleske Groet,
één uit de Familie van de Gieser Wildeman

 
Het Kielegats Carnaval Museum presenteert: De Bredasche Zitting
 

Op zondagmiddag 24 januari 2016 zal van 14.00 uur tot 17.00 uur in Theaterdinersalon de Avenue in Breda voor de eerste maal De Bredasche Zitting gehouden worden. Een middag vol muziek uit de jaren 50, 60, 70, 80 en 90. Alle aanwezigen nemen plaats aan lange tafels en met een biertje in de hand kun je meekwèken met de verrassende acts. Dit alles staat onder leiding van Joep Peeters. Voor het laatste nieuws over het programma kun je social media in de gaten houden. En vergeet niet op die zondagochtend de traditionele Oeledienst in de Grote Kerk bij te wonen!

BCV omarmt Gulden Bal

Het Gulden Bal is jarenlang op dinsdagmiddag vaste prik in het Bredase Carnaval. Hordes echte Kielegatters beleven in het Chassé en voorheen in het Turfschip de allerlaatste carnavalsuren. De naam Gulden Bal is afkomstig van d'n ouwe gulden. Vaders en moeders waren op dinsdag meestal aan het werk en kinderen gingen met opa en oma naar het Gulden Bal.

Het bestuur van het Gulden Bal heeft na uitvoerig overleg met de BCV besloten om na 46 zelfstandige edities nu samen te gaan met BCV. Dit omdat de BCV bijna alle Kielegatse carnavalsactiviteiten coördineert. Het huidige bestuur blijft in dezelfde samenstelling bestaan en gaat er samen met de Commissie Feesten weer een fantastisch carnavalsevenement voor jong en oud van maken. Met 24 muziekkapellen op twee podia en meer dan duizend Kielegatters kunnen we op deze manier het feest in lengte van jaren blijven garanderen. We zien jullie graag op dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur in het Chassé.

 
Vacatures bij Pers & Publiciteit
 

Vacature tweede webmaster Kielegat
De site carnavalbreda.nl is een van de belangrijkste plekken om aan de juiste carnavalsinfo te komen. Carnavalbreda.nl wordt komend jaar gerestyled en daarom zoeken wij een tweede webmaster. 

Kun je overweg met Wordpress? Ben je goed in Nederlands en handig met Photoshop? Ben je gek op carnaval maar heb je voor en tijdens de carnavalsdagen wel tijd om snel nieuws te plaatsen?

Dan is dit misschien wel een leuke klus voor jou! De website valt onder de commissie Pers en Publiciteit, een heel gezellige club met een belangrijke taak!

Als jij interesse hebt dan kun je mailen naar pers@carnavalbreda.nl

Vacature hoffotograaf 
De BCV zoekt een tweede hoffotograaf! Hou jij van fotograferen en van mensen? Wil je carnaval niet alleen beleven maar ook delen? Overal bovenop zitten en carnaval van binnenuit meemaken? Met Prins en gevolg op pad en Kielegat op zijn leutigst weergeven? Dan ben jij misschien wel een geschikte hoffotograaf. Bij interesse kun je mailen naar pers@carnavalbreda.nl

Deze nieuwsbrief is samengesteld door de commissie Pers & Publiciteit van de BCV
Secretariaat BCV. Postbus 4651. 4803 ER Breda. Tel: 06 - 22913891. secretariaatbcv@carnavalbreda.nl