Meer gevolg

De Pliessie van ut Kielegat

Pliessie

Mijn naam is Hannes den Diender en in het dagelijkse leven luister ik naar de naam Johan Lens. Ik woon in Breda en ben al weer enkele jaren getrouwd met mijn lieve vrouw Daphne.

Op 11-11-2006 werd ik door onze toenmalige hoogheid H’Octavius als de nieuwe pliessie van het Kielegat bekend gemaakt. Dit jaar ga ik alweer mijn 12e jaar in als Hannes den Diender.

Als pliessie ben ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van het programma en het handhaven van het tijdschema. Het regelen van binnenkomst en vertrek van de diverse bezoeken. Tevens zorg ik dat de BCV-bus op tijd is. En dan loopt er ook nog een nar rond die ik zo af en toe in toom moeten houden… Je ziet het, het is niet zomaar iets.

Hofchauffeur van ut Kielegat

Mijn naam is Paul van Alphen en ik ben de hofchauffeur van het Kielegat. Ooit ben ik ter wereld gekomen in het Kielegat, maar na m’n geboorte meteen meegenomen naar het Dringersgat. In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als buschauffeur in het openbaar vervoer bij Arriva in Breda en omgeving. Voordat ik hier kwam werken heb ik eerst een aantal jaren rondjes gereden in die andere brabantse carnavalsstad, Den Bosch.

Als hofchauffeur heb ik de taak om de prins en zijn gevolg veilig en comfortabel, maar wel op tijd, naar de feestelijkheden te vervoeren. Bij ons in de bus is het altijd gezellig en er wordt wat afgelachen. Het mooie van chauffeur zijn is dat je op deze manier carnaval van een hele andere kant mee maakt. En………..ik ben 100% de BOB, dus kan me na carnaval ook nog alles herinneren.

Bij deze wil ik iedereen een fijne en gezellige carnaval toewensen en wie weet komen we mekaar nog tegen.

Adriaan de nar

Adriaan: ‘Ik ga traditie maken als blijheidsstrijder!’

‘Huh?’ Die ken ik toch van Belcrum Beach? En van de Mezz? En van Breda Barst? En kookt hij ook niet voor dakloze Bredanaars in de Faam?’. Klopt allemaal! Adriaan de nar, of Thierry Gulickx (47) zoals vele Bredanaars hem kennen, is übervrijwilliger in onze stad en heeft nu getekend voor een wel heel bijzondere manier van vrijwilligerwerk. ‘Wat was ik blij toen ik maandag 11-11 eindelijk dat podium op kon springen als nieuwe nar van Ut Kielegat! Want ik kan slecht liegen en ik heb heel wat smoesjes moeten ophangen de afgelopen tijd. Niemand snapte dat ik opeens ‘nee’ moest zeggen als ik ergens voor werd gevraagd.’ Adriaan is een nar met elf jaar ervaring. Want in een ver verleden was hij in Baarle-Nassau die nar op skeelers! ‘In ut Kielegat blijf ik met beide voeten op de grond, wieltjes doen het niet zo lekker met die keien in de stad’. In ut Kielegat heeft Adriaan een duidelijke missie: ‘ik ga traditie maken. Er zit een prachtig verhaal achter carnaval in onze stad en dat ga ik mee vertellen en laten beleven. Ik vertolk feitelijk de rol van schipper Adriaan van Bergen, die in 1590, tijdens carnaval, narrend en sarrend de Spanjaarden om de tuin leidde zodat het turfschip gevuld met soldaten de stad kon heroveren’.

Wie Thieryy Gulickx googlet leest al snel zijn eigen bijzondere verhaal. Flink aan de grond zitten met verslaving en schulden heeft hem sterker uit de strijd doen komen. Als ervaringsdeskundige helpt hij nu anderen om hun kracht te hervinden en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. ‘Het geeft me zo’n goed gevoel dat ik weet dat ik als blijheidsstrijder mensen, ook kwetsbare mensen kan inspireren. Als nar zal ik ook aandacht geven aan iemand die toevallig achteraan staat!’. Jeroen Jagas van de Stichting Kielegat die Adriaan/Thierry aan nam: ‘Zijn openheid en eerlijkheid trok ons over de streep. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Adriaan de nar op een prachtige manier eer zal zetten!’.

X