De Hoogheid

Maak kennis met de prins van ut Kielegat:

Prins Arie d’n Irste

Beschermheer van ut Bredaose lied
Trompetter der dweilende kapellen
Kletsmajoor der kwetsbare ouderen
Prins van rood naar oranje

Op een dag krijg je de vraag of je het ziet zitten om de leutvorst van het Kielegat te worden. Mijn gedachten gaan terug naar wat Carnaval voor mij is: van kleins af aan stond ik met een kapel op het podium. Eerst nog met een plastic trompetje bij mijn ouders en later met een echte. Muziek maken met je eigen kapel en samen de grootste lol hebben om de meest onbenullige opmerkingen. Meedoen aan de optocht, polonaise lopen op school. Jezelf verkleden en met de voorbereidingen al weken de grootste lol hebben. Feesten organiseren met een gezellige commissie, een lied schrijven voor het Blèèrfêêst. Of gewoon even thuis in de polonaise met de kinderen.
Carnaval, daar ben je mee geboren en het Kielegat dat voel je in alles wat je bent. En dan nu, wat een eer, ben ik gevraagd om Prins van ut Kielegat te worden. Als je dan ja zegt, dan volgt er een enorm lange periode. Een tijd van zwijgen, het geheim bewaren en stiekeme voorbereidingen. Wat heb ik vaak in mezelf gelachen. Maar toch hoop je dat de dag snel komt en we kunnen beginnen. En dan is het eindelijk zover: Elluf Elluf!
De presentatie op een bomvolle Grote Markt en spreek je voor alle Kielegatters je naam uit: PRINS ARIE D’N IRSTE. We zijn begonnen.
Carnaval vier ik al heel mijn leven. De laatste 25 jaar was ik altijd met mijn band BENTZAT op pad. Deelnemen met een carnavalslied op het Blèèrfêêst, allerlei kapellenfestivals afgaan en dan op vrijdag met Carnaval ons eigen Bal Masqué in café Parkzicht. Om vervolgens Carnaval in te rollen en er woensdagochtend weer uit te komen in de wetenschap dat we weer zoveel plezier hebben gemaakt met elkaar in het Kielegat.

In het dagelijks leven werk in als Logopedist bij Thebe in Breda, de afdeling revalidatie van Thebe in het Amphia ziekenhuis en in verpleeghuis Aeneas. Voornamelijk zet ik me in bij ouderen met hersenletsel en bemoei ik me met de slikfunctie, veilig eten en drinken en de taal- en spraakproblemen. Dat wil niet zeggen dat ik zelf nooit eens een verspreking kan hebben natuurlijk. En ik hoop dat mijn stem het gaat houden, want met al die geweldige muziek zing je vanzelf mee. Helemaal met mijn eigen lied ‘Daar is Prins Arie.’

Kielegatters, ik heb ontzettend veel zin in het carnavalsseizoen. Mijn eerste als Prins van ut Kielegat. Ik wil alles meemaken, van de voorfeesten tot aan de Grote optocht. Van de sleuteloverdracht tot aan de verbranding van Kiske en Mieske. Het is een enorme eer om jullie te mogen voorgaan als leutvorst.
Samen met mijn partner Francis en mijn gezin, Lennie (14), Rikke (11), Noah (8), Jake (7) en Neva (0) gaan we genieten van alles wat Carnaval in het Kielegat is. Ik wens iedereen heel veel leut en gezelligheid toe. Maak er samen weer een groot feest van, zoals wij dat in het Kielegat kunnen. Dan proosten we binnenkort op het leven met de mooie woorden: Hoog het lied, Hoog het hart, Hoog het Kielegat.

X