Indeling Grote optocht 2019

Majorette en Twirlvereniging Expression
Een goed begin is het halve werk! Al meer dan 20 jaar lopen ze mee in de optocht. Deze dames trainen wekelijks om goed voor de dag te komen en bij Expression komen vele kampioenen vandaan. Geen optocht zonder majorettes!

Commissie verkoop
“Ik steun carnaval in ’t Kielegat, da ziede zo!” Koop de leutmedaille bij de wagen van stichting Kielegat. Voor slechts € 4,- steunt u het Bredase carnaval en lopter gèf bij! Natuurlijk worden er ook allerlei andere Kielegatse carnavalsartikelen verkocht. Sjop til joe drop.

1. PRINSENWAGEN
“Da ziede zo”
‘Daar komt ie nog een keer aan Daan…….’ Onze hoogheid Prins Daan gaat voor de laatste keer voorop in de Kielegatse Leutstoet. Nadat hij op de Grote Markt iedereen heeft zien passeren zal hij weer achter aansluiten. Geflankeerd door zijn pages, de Raad van Elf, de hofnar en hofkapel, zorgt hij voor de jurering van de Prinsenprijs. Jeugdprins Joris en prinses Lieke feesten samen met de jeugdraad om er een onvergetelijke optocht van te maken.

2. C.V. Ak mar leut heb (Grote wagen)
“Deh ziede ZOO!”
‘Ak mar leut heb’ heeft de ZOO meegenomen. Dieren die we in het circus niet meer mogen zien, heeft ‘Ak mar leut heb’ Breda binnengesmokkeld. Welke dieren dan? Misschien allemaal wel dieren die met een N beginnen. N’hond, n’ezel, n’olifant. Ge Ziede ’t ZOO hier.

3. Ut lekker Bietje
“De Russen zijn als de hekke, geen Carnaval in Moskou, dus dan maar in het Kielegat.”
Waarschijnlijk is dit de grootste ‘hek’ in de geschiedenis die in het openbaar heeft plaatsgevonden. De gezellige Russen van Ut lekker Bietje zien er ongevaarlijk uit achter dit hek, maar voor je het weet worden ze zo weer uitgezet door onze MIVD.

4. C.V. Bak en Beun (Grote wagen)
“Made in China”
C.V. de Gabbers en C.V. Nie te Houwe uit Bavel hebben de handen ineengeslagen. Met een grote wagen wordt de Chinese cultuur uitgebeeld. Of het de oude Chinese cultuur is of de heden daagse Chinese samenleving, da ziede zo.

5. De Zuilenschuivers (Grote Groep)
“Da ziede Zo!“
De Zuilenschuivers uit ’t Aogje wanen zich dit jaar in de wereld van de showbizz en lopen als echte artiesten door de straten van ’t Kielegat. Maar……is het schijn? Da ziede zo! Komt dat zien, komt dat zien!

6. Aogse Hopkes (Kleine groep)
“You ‘ll never WOK alone”
‘Niet mokken, lekker wokken’ vinden de Aogse Hopkes. De Aogse Hopkes lopen zelden voorop, maar ze zijn er altijd bij, sinds 1998. ‘When you wok, through a storm, keep your head up high!’ Voor alle Kielegatters zetten ze er gewoon een bordje bij, want You ‘ll never wok alone.

7. Bari (Individueel)
“Da Ziede Zo”
Bari heeft dit jaar zo verschrikkelijk zijn best gedaan om zijn act geheim te houden. Ondanks verschillende infiltratie pogingen, afluisterpraktijken, onverwachtse bezoeken, richtmicrofoons enz. enz. hebben wij geen flauw idee van wat hij gaat doen. Wij hopen dat hij het wel weet, maar da ziede zo!

8. C.V. Trio zonder Jan (Paar)
“Laat uw handen eens wapperen”
De oproep van Trio zonder Jan is duidelijk. “Alle kinderen, mannen en vrouwen: steek dit jaar eens de handen uit de mouwen. Dus sta niet zo doelloos aan de kant, maar help ons eens een hand!” Zo zonder Jan kunnen ze dus best wat hulp gebruiken.

9. Dun Otto (Individueel)
“Wa’s da vor vrimde vogel? Da Ziede Zo!”
Otto Knitel loopt sinds 1974 mee in de optocht en ontbreekt ook dit jaar niet. Een grote kleurrijke vreemde vogel met een verrassend Da Ziede Zo effect loopt mee. Dun Otto waarschuwt het publiek vooraf. Niet voeren: Hij pikt alles en niet kwaad maken: Hij pikt niks. Dun Otto gaat graag het debat aan met het publiek, maar zal door de optocht-commissie op de huid gezeten worden, want zij pikken niks.

10. Vrij

11. Boeren Sociëteit Ginneken (Grote groep)
“Kierewiet van Kielewiet; stadslandbouw Da Ziede Zo.”
Stadslandbouw is een zeer actueel onderwerp en de echte boeren van de Boeren Sociëteit Ginneken hebben daar natuurlijk een eigen kijk op: Da ziede Zo. Naast herinrichting van de Grote Markt, Spanjaardsgat en Stadskantoor mag natuurlijk ook een wietplantage niet ontbreken.
Dat mot goeie wiet zijn. Da Ziede Zo vinden de boeren uit ’t Ginneken.

12. De Meejlopers (Kleine groep)
“We loate dun Aogdijk wél meejloope”
Mede door het rumoer rond de wijziging in de route, brengen de Meejlopers een ode aan ‘een dijk van een straat’. “Dankzij ons gaan de Kielegatters genieten van ’t begin tot het eind van al het lekkers dat meejloopt.”

14. C.V. Ben effe weg! (Paar)
“Wij gooien STRI’J’KE”
Hier wordt een droom werkelijkheid! Deze neef en nicht hadden al jaren de wens om nog eens met de Grote Optocht mee te lopen en hebben dit jaar de daad bij het woord gevoegd. ”Wij hangen al jaren de was buiten meej carnaval en gooie strike in de optocht, da ziede zo!” Wij hopen maar dat het niet de vuile was is.

15. Stichting C.C. ’t Aogje
“G’eddut of g’eddut nie!”
Prins Raymundus de XIX van ’t Aogje (incognito) en zijn uittredende Ploeg rijden natuurlijk weer mee in de Grote Optocht. ’t Aogje maakt ieder jaar graag gebruik van de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het Kielegatse carnaval. Ook dit jaar zonder het traditionele confettigevecht, maar wel om al het moois te beoordelen in de Kielegatse leutstoet: G’eddut of g’eddut nie!

16. C.V. Te Gek (Randgemeente)
“Kan nie balen”
Dat was het dus wel vorig jaar: balen. Hun prachtige wagen was helaas niet te zien in ’t Kielegat omdat een viaduct te laag was. Deze fusieclub van C.V. de Kwarre en C.V. de Gangmoakers uit Etten-Leur zijn er dit jaar gelukkig wel bij. “Monsieur Cannibale, je n’veux pas mourir!”, misschien dat het helpt.

17. CV De Schutters (Grote groep)
“De Schutters redden ’t wel”
De Schutters vrezen nu het water van de haven wordt verbonden met de singels, dat er mensen in het water gaan vallen. Hoogtijd voor de EBRB (Eerste Bredaose Reddings Brigade). Het lijkt erop dat hier en daar nog wat bijgeschaafd moet worden om drenkelingen weer snel en veilig op het droge te krijgen. Hoe de schutters ervoor staan, Da Ziede Zo.

18. Bende Benukt (Kleine groep)
“Ons opa is aen het dementere”
Bende Benukt is terug na een uitstapje in de optocht van vorig jaar als ‘Duo met Michiel’. Ze laten zich meteen weer van hun goeie kant zien als mantelzorgers, maar kunnen ook best nog wat extra hulp gebruiken. “Ons opa gaot hard achteruit. Helluptum astenblieft een handje!” Steek dus gerust even mee de handen uit de mouwen.

19. Zullie ok wir (Paar)
“Wij brengen verlichting”
Vorig jaar met stip op één binnen gekomen met hun Mie Toe act en dat winnen smaakt naar meer. “Dit jaar brengen we verlichting, dan hoeven de optocht deelnemers niet in ’t donker naar huis en hoeft d’n optocht ook niet ingekort te worden. Dan kunnen we volgend jaar weer over de Haagdijk en weer lekker gaten laten vallen.”

20. Vrij

21. Het wonder van Breda (Individueel)
“Het wonder van Breda”
Hubert gaat in een uiterst vermakelijke, verwonderlijke en lach-je dood voorstelling het carnavalspubliek vermaken. Hubert zeult een carnavalskop met zich mee, die men nog lang zal heugen in Breda. Hoe ’t ie het doet, je weet het niet, maar in elk geval: Da Ziede Zo.

22. KV SowieSo ‘Opeloos (Grote groep)
“We zitten achter de geraniums, maar nie meej carnaval.”
Niet voor niets nr 22! Al 22 jaar in de Grote Optocht te bewonderen. De oudjes van SowieSo ‘Opeloos zitten het hele jaar thuis achter geraniums. Daar zijn ze heel happy en tevreden. Maar dan barst het carnavalsfeest los. SowieSo ‘Opeloos is dan niet meer te houden. Of ze de geraniums inruilen voor sanseveria’s weten we niet, maar los gaan ze!

23 C.V. De Mutsen (Paar)
“Carnaval vier je niet in je eentje”
‘Carnaval vier je samen dus niet in je eentje.’ De Mutsen zijn heel stellig dit jaar. ‘Aan de andere kant kun je in je eendje heel goed carnaval vieren. We zijn met z’n tweeën maar af en toe mag er best eentje bij.’ Of je nou in je eentje bent of niet, allemaal opgelet want er komt er eendje aan.

24. C.V. De Pauwervrouwen (Kleine groep)
“Wa de Pauwervrouwen zoeken, da ziede zo!”
Deez jaar gaon de Pauwervrouwen meej veul pauwer op zoek naar hun prins op ut witte pèrd. Maor ‘ij mot wel aon strenge eisen voldoen: As irste mottie goed meej de pauwervrouwen om kenne gaon. Hij mot makkelijk en soepel op- en af kenne, deur zun knieje kenne zakke, meej un zwipke overweg kenne en de teugels goed laote viere! Maor bovenal mot ‘ij ze goed kenne aonspore. Luket om hun prins op ut Witt pèrd te vinde? Da ziede zo!

25. C.C. Giegeldonk
“Zo doede da“
Prins Eduardus met zijn gevolg uit Giegeldonk (Haagse Beemden) komt traditiegetrouw graag naar het Kielegat om de Grote Optocht te bekijken. Dat ze in Giegeldonk weten hoe je carnaval moet vieren da ziede zo. Ze geven daar het goede voorbeeld: zo doede da!

26. C.V. Da Deug Nie (Grote wagen)
“Bijgeloof”
Brengt dat hoefijzer geluk? Last van een zwarte kat? Geen prijs met 13? Da Deug Nie gaat op zoek naar de kruisbestuiving tussen bij en geloof. Zij geloven heilig in het beestje met de mooiste kleurcombinatie ter wereld. Gelukkig is het vrij lastig om met een grote wagen onder een ladder door te rijden. Wij wensen deze Baviaonen in ieder geval alle succes.

27. C.V. W?rom (Kleine wagen)
“’Z(o) moet Zo(o)”
Waar ze vorig jaar nog een Mexicaans feestje bouwde maakt W?rom er dit jaar een beestenboel van. We gaan een wilde tijd tegemoet en het is maar de vraag of de dieren in hun kooi blijven. Gelukkig lijkt het zichzelf op te lossen want de wildste beesten vangen ook wilde dieren.

28. C.V. De Ratdraojers (Grote wagen)
“Losse Flodders”
De Ratdraojers uit Baviaonenland komen met een grote wagen en de familie Flodder is met ze meegekomen. Wat komen zij in ut Kielegat doen? Wij geloven niet dat ze een woning in de goudkust krijgen toegewezen. Maar misschien toch verstandig om even goed te kijken als het ‘zooitje ongeregeld’ voorbij rijdt.

29. Trio met de Buuf (Kleine groep)
“Da ziede zo”
Dit dames-trio is voor de eerste keer te bewonderen in de Kielegatse leutstoet. “Wij kennen de buurvrouw van de buuf en sindsdien ontstaan er de beste ideeën.” Of dat daadwerkelijk het geval is mag u zelf beoordelen want deze dames zien ze vliegen.

30. Vrij

31. C.V. Koos & Koos (Paar)
“Tûsse kunst en kitsj, da ziede zo!”
Koos & Koos hebben inmiddels een klein Koosje gekregen en dat is reden voor een traktatie. Ze schenken het Kielegats Carnavals Museum KCM graag twee waardevolle kunststukken, maar is het wel kunst of toch kitsj? Heeft u zelf nog een waardevol attribuut voor dit bijzondere museum? Kunst of kitsj, Koos & Koos zien het zo!

32. Dun Vollie (Individueel)
“Da ziede zo of nie”
Kiske Volders uit ’t Aogje heeft een heel eigen kijk op ’t Kielegat en dit jaar gaat hij die met ons delen. Op de vraag hoe dat er precies uit gaat zien antwoordde deze oudste deelnemer aan de Kielegatse leutsliert: “tsja, ik maok kiekskes die er op lijken, of nie!” Heel duidelijk lijkt ons, of nie.

33. Allus zakt (Grote groep)
“R’eddut of r’eddut nie, da ziede zo”
Hebben jullie ’t al gehoord? Allus zakt gaat aan boord. Gaan we zinken of ons ‘in love’ verdrinken. Zakt ‘Allus’ naar de bodem of is de redding nabij? ‘Vang de boei en keer het getij’, is de boodschap van Allus Zakt. ‘Generaol’ Inge Willemsen slaagt er nog steeds in om met Allus Zakt het publiek, maar vooral ook de eigen club aan het lachen te krijgen. Originaliteit en creativiteit en samen plezier maken is de ‘core business’ van Alles Zakt.

34. C.V. De Schobbejakke (Kleine wagen)
“We gaon als d’n brandweer door het prachtige Kielegat”
De brandweermannen en vrouwen van De Schobbejakke rukken met meerdere bluswagens uit. De toeschouwers van de optocht krijgen echt Kielegats water uitgereikt. Mocht er ergens brand uitbreken in de stad, dan is met de hulp van iedereen de brand snel geblust. Een ode aan de Kielegatse brandweer, zij verdienen voor al het goede werk dat zij doen het respect van iedereen.

35. C.V. De Jeanettekes (Grote wagen)
“Daar Ziede Show”
Met een grote wagen zetten De Jeanettekes, thuis in de Venisebar, de Moulin Rouge op stelten.
De enige gay carnavalsvereniging van ’t Kielegat doet weer volop mee. Hoe herken je de Jeanettkes? Da Ziede Zo, Daar ziede show.

36. C.V. Zo Gek Nog Nie (Grote wagen)
“Ziet mar zo: tis ontpopt!”
De grote wagen van Zo Gek Nog Nie is duidelijk ontpopt. Timmerman Gepetto brengt op de wagen poppen tot leven. Ook Pinokkio rijdt mee. Aan de achterzijde is een groot poppenhuis. Het leven is een grote poppenkast en CV Zo Gek Nog Nie speelt er gewoon (in) mee.

37. De Rat van 11 (Kleine groep)
“Bende gij in vorm? Da ziede zo!”
Dit is toch echt een kans uit duizenden. De Rat van 11 is voor NAC naarstig op zoek naar spelers in vorm. Dus stap snel in één van de pasvormen om te zien of je in vorm bent. De Rat heeft het zo gezien en zou je zomaar kunnen belonen met een contract bij onze Parel van het Zuiden.

38. De Joffers (Paar)
“Tas Toe”
Bij de Joffers, bestaande uit moeder en dochter, is moeder gestopt. De opvolging was snel geregeld. Nu loopt de dochter van de dochter mee bij de Joffers. Uiteindelijk zijn de Joffers dus nog steeds moeder en dochter. Ondanks deze wisseling houden De Joffers dit jaar de tas toe. Of is het toch een uitnodiging? Probeer gewoon maar eens om de tas te openen. Misschien lukt het.

39. Jean (Individueel)
“Het verschil ziede bij Jean zo”
Al vele jaren is Jean van de partij in de Grote Optocht. Hij zegt zelf 6, maar dat geloven we niet. Dit jaar laat hij zich eens van een andere kant zien en gaat hij het verschil maken. Wij weten zeker dat het weer een klassieker wordt.

40. Duo da ziede Zoo (Paar)
“Da Ziede Zoo”
Deze ‘nieuwkomers’ in de Grote Optocht vragen ons om eens mee te kijken. “ Als ge ut goed bekekt onder un loep, ziede wa ter aollemoal rondlopt in onze Zoo. Het zijn dieren, soms schuw, soms verbaast, verscholen, soms dichtbij, verrassend zoals de schepping van God kan zijn. Zoekt en gij zult vinden!” Maar dat moet natuurlijk nog maar blijken.

41. Vrij

42. De Deksels (Kleine groep)
“Bumperkluiven”
De Deksels hebben zo hun vraagtekens bij de route en het strakke schema van de Grote Optocht. Toch willen De Deksels, zoals elk jaar, het publiek weer amuseren en bewegen zij zich bumper aan bumper door ’t Kielegat. Ondertussen zijn ze druk bezig zijn met het bereiden van een culinair hoogstaande maaltijd. Dit allemaal in de voor hun beschikbare tijd. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te eten wat de grote pot schaft. Maar …….. de tijd loopt door, dus snelheid is geboden. Eet smakelijk

43. Feestvarkens (Paar)
“Ons Kiske is jarig, da ziede zo”
Kort geleden ging het gerucht dat er 2 miljoen onofficiële varkens in Nederland zijn. Of dit er twee van zijn weten we niet. Wel dat Kiske jarig is en dat is natuurlijk een prima reden om met de stal op pad te gaan. Soms misschien wel eens wat knorrig, maar vandaag helemaal in hun element.

44. Dun Pastor (Individueel)
“Da’s er een van mij, da ziede zo”
Op de vraag wat er dit jaar gaat gebeuren, heeft Rob ’n duidelijk antwoord. ‘Dun Pastor staat veur indentiteit. Dus kunde noggalus makkelijk zien wa datter van dun Pastor is. Ik kan da wel beschrijvuh, maor da hoefnie, want da ziede zo!’

45. C.V. Ouw Loenekes (Kleine groep)
“Ziedum zitte? Da ziede zo”
Ouw Loenekes pakken dit jaar groots uit als kleine groep. Want ook met minder zien ze het nog steeds zitten….Ziede sterrekes? Ziede groene sneeuw? Ziedum nie zitte? Dan wordt tijd Veur dun optisjen, un brilleke veur alle behoeftes. Kies een schoon brilleke en ge ziedum weer zitte!

46. C.V. De Meikevers (Muziekkapel)
Wereldberoemd om hun kapellenfestival in de Belcrum en jaarlijks in de Grote Optocht ter ondersteuning van hun prachtige wagen. Altijd een origineel repertoire en leuke arrangementen. Dat is meer dan ‘un gèf stukske muziek’!

47.C.V. De Meikevers (Grote wagen)
“Ut grôôt Kielegats scholenprejekt, da ziede zo!”
‘Eul laang gelééje wier ut karrenaval al deur oew vader of oew moeder meej dun papléépel ingegote. Toen ister ut idee gekomen om dun brakke op school al ‘téén en ‘taander aan Kielegatse tredisie meej te geve. Un klas vol meej leutige brakke en dunne Prins meej un plaotjesboek zun ver’aol aan ut vertellen over ut gèfste leutfestijn van’t jaar. Dáánse op dun bangeskes en un polonaise dur dun ‘aula. De leut ken nie op en da wille ze ôk gère laote zien dur gullie meej te laote kijke bij zullie op school. De Meikevers maoke van ut grôôt Kielegats scholenprejekt één grôôt leutfestijn, da ziede zo.

48. C.C. De Blauwe Kei (Kleine wagen)
“Ziede dieje Seijens Fiksie”
De Blauwe Kei heeft een nieuwe jaartelling ingevoerd. Het is inmiddels het jaar 2 na D (Daan). Vanuit alle uithoeken van het heelal komen robots naar ’t Kielegat om carnaval te vieren Alleen kost het leutfeest zoveel energie zodat ze niet meer terug kunnen. De Blauwe Kei helpt ze om het energieniveau weer op peil te brengen, zodat de robots terug naar huis kunnen keren.

49. C.V. De Lachubekku (Grote wagen)
“Maïstijd”
De Lachubekku uit Baviaonenland doen voor het eerst mee in de Grote optocht in ’t Kielegat en komen meteen met een grote wagen naar de stad en laten ons een drievoudig koninklijke uitleg zien van maïstijd. Wij geloven niet dat Wim-Lex en Maxima daar ooit zelf aan hebben gedacht.

50. Vrij

51. B.C. De Dijkrakkers (Randgemeente)
“Winter wonderland”
Met Winter wonderland brengen de Dijkrakkers ons even terug in de sferen van Betoverend Breda! Sneeuw, ijs, kerstbomen, oliebollenkraam, sneeuwpoppen, het is er allemaal, maar dan net even anders. Of dat het nog niet gek genoeg is komt misschien de kerstman ook nog voorbij gevlogen. Afijn, de Dijkrakkers wensen ons fijne feestdagen!

52. C.V. de Boereknuppels (Kleine wagen)
“Da Ziede zo, tis van alles dur mur koar”
De Boereknuppels uit Bosuilendorp zijn dit jaar ‘deurgedraaid’. Hoe dat komt? Kijk maar eens goed naar hun prachtige wagen, daar draait het om. Dus pas goed op bij deze wagen want je bent zo duizelig en ook psychische hulp wordt niet geboden.

53. Alwir Irste (kleine groep)
“We komen uit de kas”
Alwir Irste uit ’t Aogje zijn tegenwoordig met z’n vieren en een kleine groep. Hoogste tijd om eens uit de kas te komen. Carnaval is het feest van jezelf zijn. Alwir Irste is blij dat ze eindelijk kunnen laten zien wie ze zijn en komen uit de kas. Ze brengen een ode aan de liefde in alle kleuren van de regenboog. “Wit lof Alwir Irste”. Klein Lipske en Desibel trekken veel met Bets en Ria op. Maar wie is wie?

54. C.V. De Weggooiers (Kleine groep)
“Da Ziedezo Spekzeevurs”
De Breanderthalers zijn terug bij de Brede Aa om te redden wat er te redden valt en presenteren hun ouwe, effectieve, lichamelijke vorming. Ze komen SPEK zeevu, daar waor ut zit. Een ijzersterk ijzertijd concept, ontwikkeld in de bronstijd. Zelfs een 2e beurt is gratis en als er Nonnie genogt gezeefd is kan het ok nog een 3e keer ok. Wij zeevu en zij lachu zich ut spek vant lijf. Da ziede zo! DèPLAceren oftewel speckverdrijvu, helpt Bredaose burgers om fit en de juiste vormen trug te krijgu. Dis oe kââns, nie dagge laoter tege oew eigu zegt: ‘Was nou mar naor de Spekzevurs gegaon!’

55. Breda Natuur stad (Individueel)
“Ons Breda Natuurstad de groenste stad dat is ons Kielegat! Da ziede zo…”
De groenste stad dat is ’t Kielegat. Da Ziede Zo. Ut natuurvrouwke van Breda is altijd omringd door de natuur om haar heen, in en rond de stad in weer en wind en bij tij en ontij.
Hoewel Ut natuurvrouwke voor de irste keer meedoet is ze gin groentje, Da Ziede zo.

56. C.V. De Tafeldames (Paar)
“We lopen de kantjes er vanaf. Da Ziede Zo”
De tafeldames lopen met heel veel kant, waar je alle kanten mee op kunt, behalve de goeie.
De tafeldames doen al jaren mee in de optocht, maar lopen nu toch echt de kantjes er vanaf.

57. C.V. 5m71 (Kleine groep)
“Genderneutraal? Da Ziede Zo”
Kort geleden werd in ’t Kielegat het 1e transgenderpaspoort afgegeven. 5m71 gaat op zoek naar meer gegadigden. Hun onderzoek moet aan het licht brengen of de toeschouwers ook in aanmerking komen voor een genderneutraal persoonsbewijs. Sla je slag!

58. Bredaos Obsurvaosieburo Wagge ziet da benne zelluf (Paar)
“Wagge ziet bende zelluf”
2 Bredaose professors analyseren dun silliktieve prussepsie van dun Bredaose burger. We houwe de meense letterlijk unne spiegel veur en verwerrukke de Kielegatse resultaoten ter plekke in un tabellukke. En daormee weten we dan: hoe kekt Bredao?

59. C.V. de Hoogvliegers (Grote groep)
“Kieleguit”
’T Kielegat onafhankelijk! Onze prins Daan blijft onze vorst met zijn eigen hofkapel. We hebben onze eigen historie, carnavalsverhaal en munteenheid: de leutpenning. We zijn zelfvoorzienend met onze kroegen, bakkers, brouwerijen, Tamphia, Bredaose University en NAC. We versterken de Kielegatse economie met het exporteren van worstenbrood en de Bredase Kus. We verscherpen de grenscontrole bij Moerdijk en Kruikestad en alle vreemdelingen volgen verplicht de Bredase les. Stem daarom voor Kieleguit!

60. Vrij

61. C.V. De Pannekoeken (Randgemeente)
“W’emme ut beste stukske”
De Pannekoeken komen van de Leur en brengen Adriaan van Bergen mee. De verlosser van Breda brengt het beste stukske van ut Zwaajgat mee. Zo trekken de 2 ranke torens, de bochtige haven en ’t Zwaaigat zelf door de Bredase straten. De Pannekeoeken zorgen altijd voor sfeer tijdens de optocht.

62. C.V. De Narrekoppen (Grote wagen)
“Da Ziede Zo”
CV De Narrekoppen hed dees jaor in dun kreejaosie besloote om zelluf unne fabriek t’opene. Ut begint meej unne h’uitvinder die un ideej bedenkt. Dees ideej wor deurgegeve aon unne h’ontwerper die ut op zijn beurt wir deurspeult naor d’n programmeur achter zin peej ceejs. Die ut dan wir aon meejwerrekende labboranten dieje fabriek verteelt en dan gaot de produksie van start. Waarvan? Da Ziede Zo!!!!

63. B.C. Wa nou (Randgemeente)
“Bei Elluk fisje of partei, zen wei der als de kippe bei”
Voor het eerst in ’t Kielegat te bewonderen, deze bouwclub uit ’t Kattegat (Dorst) en ze maken er meteen een feestje van. Niemand die zich hier druk maakt over wie er eerder was, de kip of het ei. Zelfs de vos lijkt zijn strijdbijl begraven te hebben en sluit aan in het feestgedruis.

64. C.V. De Spoedjes (Grote wagen)
“Daar gaan we. Da Ziede Zo”
50 jaar nadat de eerste mens op de maan is geland, gaan De Spoedjes ervoor om als eerste op Jupit(l)er te landen. It is a small step for men, de rest ziede zo. De Spoedjes worden vanuit ’t Kielegat een goede reis toegewenst en een behouden thuiskomst in het land waar de Jupke’s populair zijn.

65. B.C. De Boskrekels (Randgemeente)
“Tis berengezellig, da Ziede!!”
De Boskrekels zijn in de bossen van Sprundel op berenjacht gegaan. De beren die gevangen werden, worden door de Boskrekels met een kwinkslag uitgebeeld en meegesleept naar ’t Kielegat. Dat er nog zoveel beren zijn, da ziede.

X