Indeling Grote optocht 2017

Deelnemers Grote Optocht 2017 in ut Kielegat

Expression
Saskia Faes en haar majorettes lopen al 20 jaar mee in de optocht. Moedig ze aan. De jongste leden zijn pas drie jaar. Hoezo jong geleerd is oud gedaan.

Commissie verkoop
Wat is er mooier dan ‘oewe maot’ met de Kielegatse medaille van dit jaar te verblijden? Koop ‘m bij de wagen van de BCV. Wist u dat ie ook nog eens super handig is? Voor slechts € 3,50 steunt u het Bredase carnaval en is de medaille van u (of ‘oewe maot)! Natuurlijk worden er ook allerlei andere Kielegatse carnavalsartikelen verkocht.

1. PRINSENWAGEN
“Kunde Maot’ouwe?”
Onze nieuwe hoogheid Prins Daan zal voorop gaan in de Kielegatse Leutstoet. Nadat hij op de Grote Markt iedereen heeft zien passeren zal hij weer achter aansluiten. Geflankeerd door zijn pages Kelly en Anne, de Raad van Elf, de hofnar en hofkapel, zorgt hij voor de jurering van de Prinsenprijs. Jeugdprins Lucas en prinses Suus feesten mee om alle brakken een onvergetelijke optocht te bezorgen.

2. C.V. de Rolmaatjes (Grote wagen)
“Parapluche”
Deze toppers uit Bavioanenland wonnen de afgelopen drie jaar al twee keer maar zitten echt niet op het pluche. Dit jaar zijn ze gewapend tegen een buitje maar toch ook heel ‘aaibaar’. Of het nou een druppel of een knuffel wagen wordt, wij houden het niet meer droog bij zoveel moois.

3. B.C. The Kids (Randgemeente)
“Wij houwe maot mee ons rijdend kasteel door de straot”
The Kids komen dit jaar met een heel kasteel naar het Kielegat. De nar in de toren is een beetje aan het dollen met de draak. Die is vernoemd naar de voorzitter van de club: Rick. Uit zijn droom is de club ontstaan, alleen wordt er nogal eens de…… met m gestoken.

4. De Rat van 11 (Kleine groep)
“NAC telt nog steeds mee!”
De Rat van 11 zorgt ieder jaar weer voor een geel-zwarte act in de optocht. NAC speelt dan wel een divisie lager op het tweede plan. Ze tellen nog steeds mee en dat nemen ze dit jaar wel erg letterlijk. Dat is ook nog niet zo gek want met alle spelers, trainers en bestuurswisselingen zijn de meeste mensen allang de tel kwijt.

5. Willy de Does (Individueel)
“Ken de maot houden”
Willy weet ons dit jaar voor zoveelste keer weer te verrassen. Vooraf wordt er in ieder geval niets losgelaten over de act. Een ding is wel zeker, want Willy geeft ieder jaar weer een originele draai aan het motto. Laat u dus verbazen door deze optocht-veteraan!

6. Op Zolder Gevonden (Individueel)
“Bloast ‘m maor op!”
Peter is gewoon graag op zijn knutselzolder. Toen zijn vrouw jaren geleden vroeg onder welke naam hij ging meelopen in de Grote Optocht was ‘Op zolder gevonden’ geboren. En jawel, hij heeft ook dit jaar weer wat gevonden. Alleen mist hij nog wat en is hij dringend op zoek naar hulp!

7. Zus en Zo (Paar)
“Venetië meets Brabant”
Overgebleven uit het duo ‘Eddum deur’ wil Zus en Zo nog een jaar keihard knallen. Dat doen ze door het mooie Venetiaanse carnaval te laten zien, maar wel met een knipoog naar ’t Brabantse. Natuurlijk bekend om zijn maskers, maar verder is deze act net als de vraag wat er achter de maskers zit: ’n verrassing.

8. C.V. De Meejloopers (Kleine groep)
“Heel Breda kleurt”
Vorig jaar waren de Meejloopers nog eerste en dat willen deze dames ook graag zo houden. De Meejloopers lopen al heel wat jaartjes meej, hetgeen ze niet is aan te zien. In deze turbulente, hectische tijden is het moeilijk maat houden. De Meejloopers neemt u mee naar een moment van rust en kleur. Mediteer mee om samen een mooi kleurrijk Kielegats geluksmoment te creëren. Als de spiritueel leider in dit gezelschap maar maot kan houwe?

9. Bende Benukt (Paar)
“’n Gève Bos Hout”
Ze zijn er weer: Bende Benukt! Hun act moet dit jaar wel uit het juiste hout zijn gesneden. Met een bos hout en een emmer natte mutsen hopen zij het einde van de Boschstraat te halen. Hopen dat het niet te kou is of hard waait want dan heb je niets aan een natte muts.

10. C.V. De Vollie (Individueel)
“We kunnen maot’ouwe”
Wij schrokken ons kapot. Zou Cees voor het eerst sinds jaren niet in de optocht zitten? Niet getreurd de Vollie is toch weer gewoon van de partij. Onvoorspelbaar als altijd, zo onvoorspelbaar dat ook wij echt niet weten wat ie gaat doen. Gezien zijn motto lijkt het er toch echt op of hij dit jaar niet alleen is!?

11. C.V. Da heb wel wa (Grote wagen)
“’t draait al 11 jaor”
Bij ‘Da heb wel wa’ draait het dit jaar om draaien. Ze draaien inmiddels al weer 11 jaar mee en vieren dat graag in de tochten der tochten in Baviaonenland en ’t Kielegat. Op hun wagen draait natuurlijk ook alles als ’n tierelier. Misschien verstandig om je even om te draaien als je niet duizelig wil worden.

12. C.V. de Schobbejakke (Kleine wagen)
“Bende in Brabant geboren”
De Schobbejakke brengen dit jaar een ode aan Brabant, het land waar hun wieg heeft gestaan.
Ze leven de carnaval op een roze wolk althans als de ooievaar z’n werk goed doet. Maar met de navigatiehulp op de wagen kan dat niet mis gaan. Zo proberen ze het mooiste feest van het jaar, dat diep in hun hart zit, door te geven aan de volgende generaties.

13. Giegeldonk (Grote wagen)
“Ut kannie op aggut aon het”
Al 35 jaar is Giegeldonk een vast gezicht binnen de Kielegatse carnavalswereld. Ook dit jaar vertegenwoordigd prins Antonîus de leut uit de Haagse Beemden en gaat hij voorop in het feestgedruis op zijn wagen.

14. Vlugge Japie & De Wieren Boys (Kleine groep)
“Drie dikke maoten hebben het fan-tas-tisch”
De Wieren Boys hebben dit jaar versterking. Maar wat de versterking gaat opleveren blijft de vraag. Verder dan “Dikke vrienden blijven doen we altijd” hebben wij geen verdere uitleg kunnen ontfutselen. Zou het in de richting gaan van de laatste hit van Stef Ekkel? We weten het niet.

15. C.V. Dun Pastor 2.0 (Individueel)
“‘Ik ben de nieuwe”
Na zeven vette jaren heeft ‘Dun Pastor’ vorig jaar afscheid genomen van de Kielegatse optocht. Daarbij was het al de vraag aan wie hij het stokje zou overdragen. Gelukkig krijgen we daar nu een antwoord op: ‘C.V. Dun Pastor 2.0’. Iedereen is natuurlijk razend benieuwd hoe de opvolger van deze bekende voorganger uit de bus gaat komen.

16. D’n Otto (Individueel)
“Mateloos matenloos”
Dun Otto heeft een probleem, want zelfs in ut gin maot ouwe kan dun Otto gin maot ouwe. Maar wie wel? Dun Otto daagt iedereen uit. Kunde gij wel un maotje ouwe? In zijn 43e deelname is dun Otto natuurlijk geen onbekende in de optocht. Gij zult vrolijk en creatief carnaval vieren, aldus het huishoudelijk reglement van dun Otto. (zie artikel 1 t/m 47)

17. Die Drie (zonder Kees) (Paar)
“(Wens) Werkelijkheid in de optocht”
Beroemd zijn is maar voor enkelen een werkelijkheid. Maar nu niet meer! Deze twee hadden jaren een onbereikbaar verlangen om iemand anders te kunnen zijn. Met de moderne Virtjoeel Riejelletie techniek is dat nu eindelijk mogelijk. Een hele optocht lang in de jas van een ander!

18. Trio Zonder Jan (Paar)
“Wij geven ons dit jaar bijna helemaal bloot”
Voor het 15e jaar komen Hans en Hein zonder Jan. Jan willen ze graag ophalen van het nieuwe station. Maar waar dat precies is moeten ze nog uitvinden. Ze geven zich dit keer bijna helemaal bloot en wij hopen dan maar dat dit niet tot een handel in potloden lijdt.

19. C.V. Zo gek nog nie (Grote wagen)
“Party Animals, in de maot uit je plaot!”
CV Zo gek nog nie, is zo gek nog nie. Met z’n twaalven heeft deze jonge bouwvereniging uit Bavel al een hele reputatie opgebouwd. Lep op de details op deze grote wagen. Deze partyanimals maken er één groot feest van. De vele dieren op de wagen gaan helemaal los. Noem ze maar eens op. Ik zie een konijn, neushoorn, giraffe, zebra, tijger en een aap. Welke dieren ziede gij op de dansvloer? Maor ze kunne wel maot houwe.

20. Vrij

21. C.V. De Gabbers (Grote wagen)
“In ’t Engels is ie flower”
Gevoel voor humor hebben ze bij de Gabbers uit Baviaonenland, dat kan niet anders met zo’n motto. Dit jaar zijn ze het kanaal over gestoken en laten ze ons een stukske Engelse leut zien. Natuurlijk is Mr Bean aanwezig en hoef je voor de ‘changing of the guard’ echt niet naar London.

22. Stichting C.C. ’t Aogje (Grote wagen)
“Da witte dikkels nie”
Prins Babbelonius de Leste van ’t Aogje (incognito) en zijn uittredende Ploeg rijden mee in de Grote Optocht. ’t Aogje maakt ieder jaar graag gebruik van de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het Kielegatse carnaval. Ook dit jaar zonder het traditionele confettigevecht, maar waarschijnlijk wel weer verbaasd over al ’t moois in de Kielegatse leutstoet: da witte dikkels nie!

23. C.V. Ouw Loenekes (Grote groep)
“Mateloze (be)gein”
Een goed stukske NOAD hebben ze wel bij Ouw Loenekes, want zij gingen door toen de Laulounekes ophielden. Dat is eigenlijk heel logisch als je weet hoe veel plezier ze er vooraf al aan beleven. Toen bleek dat het (Be)geinhof ook nog 750 jaar bestond, was de combinatie snel gelegd. Als deze Begeinen het maar niet begaaien.

24. Aogse Hopkes (Kleine groep)
“Meet & Greet met ‘faam’us bekende Bredanaars”
De Aogse Hopkes brengen een ode aan snoepjesfabriek de Faam met een kwinkslag naar onze bekende/fa(a)mous Bredanaars. En wie wil daar nu niet mee op de foto? Je eigen selfie met Kielegatse celebrities! Met welk fa(a)mous snoepje wil jij?

25. Licht Blauw Bloed (Paar)
“Volgt”
Vergelijk het met een beet van een teek. Vroeger hadden we er nauwelijks van gehoord. Iedereen denkt het zal mij niet gebeuren, maar zonder dat je het in de gaten hebt is het al te laat. In het begin lijkt het onschuldig maar de gevolgen zijn groot. Zeker op lange termijn. Voor het feit dat je van buitenaf “besprongen” wordt en dat ze ongevraagd bij je “binnendringen” wil Licht Blauw Bloed je waarschuwen en behoeden. Let op! Blijf alert, want het is gebeurd voor je het weet: voorkomen is beter dan genezen!

26. Boeren Sociëteit Ginneken (Grote groep)
“Begijnenfestival Breda”
Samen met de boeren hebben de begijnen hun eigen festival opgericht. Want anders doe je in Breda niet meer mee. Op dit festival gaan we de begijnen in ieder geval van een heel andere verrassende kant leren kennen. De begijnen laten zien dat ze al 750 jaar goed ‘maot kunne ‘ouwe’`!

27. C.V. De Rauwdouwers (Grote Wagen)
“We hebben un toer-rist”
De Rauwdouwers gaan dit jaar op vakantie met Carnaval maar lopen toch ook weer mee in de Kielegatse leutstoet. Deze jonge Bavioanen laten met hun wagen plekken zien waar wij nog nooit zijn geweest. Veilig is het zeker niet want we komen genoeg wilde beesten tegen op deze safari: een ouderwetse beestenbende!

28. C.V. De Narrenkoppen (Grote Wagen)
“M’ aole alles van stal”
De Narrekoppen rijden al weer voor de 61e mee en doen dat dit keer met een boerderij. Langs alle kanten klimmen de beesten de stal uit om feest te gaan vieren en los te gaan in het Kielegat. De boer en boerin doen hun best om alle beesten weer te vangen maar dat varkentje krijgen ze niet zo maar gewassen. Wij hopen maar dat de makke schapen uit de kruidentuin van het begijnhof blijven! Het mag duidelijk zijn: dit jaar ‘aole ze echt alles van stal!

29. C.V. De Gangmoakers (Randgemeente)
“Al elluf joar aon dun rees!”
Terug van weggeweest geven de Gangmoakers meteen vol gas. Het bouwen is bij hun, ondanks het 11-jarig bestaan, nog altijd een race. Dit jaar niet alleen een race tegen de klok maar ook naar de pot. Daar hebben ze rekening mee gehouden en gezorgd voor de snelste pot op hun wagen. Wij hopen maar dat ze op tijd zijn, want anders vrezen wij dat er ook een luchtje aan zit.

30. Vrij nummer

31. C.V. De Boskrekels (Randgemeente)
“Op strike’s en spare’s vertrouwe dan kunde maot’ouwe”
Er wordt dit jaar gebowld bij de De Boskrekels uit Sprundel. Na hun 2e prijs vorig jaar hopen wij natuurlijk ook op veel strike’s en spare’s, maar eentje in de goot is wat ons betreft ook geen ramp. Met een goeie ‘backswing’ op de approach gaan ze zeker hoge ogen gooien.

32. B.C. De Dijkrakkers (Randgemeente)
“We groave leut!”
Ze komen uit ’t Kleigat (Fendert), hebben iets met dijken en gaan altijd grondig te werk. Ja, toen was hun antwoord op de vraag wat ze dit jaar doen eigenlijk heel logisch. “Meej ons zelf gebouwde graofmasjien gaon we op zoek naor (nieuwe) grondstoffen om ut leutfeest aan de gang te houden. Zolang onze masjiene maot blijve ouwe is er niks aan de hand.”

33. Alles Zakt (Grote groep)
“Deurgestoke kaort”
Allus zakt uit ’t Aogje, dat voor de 13e keer meedoet, vindt het maar deurgestoke kaort. Het feit dat er al 750 jaar een begijnhof is en dat 75 jaar geleden Princenhage middels een annexatie door Breda werd ingelijfd krijgt bij Allus Zakt volop aandacht. Allus Zakt laat het verleden weer tot leven komen. Konden zij toen al ‘maot houwe’?

34. C.V. De Weggooiers (Kleine groep)
“Metu is Wetu”
Wij kennu maot ouwe as we de maot wetu. De Weggooiers zettu hun Chirurgeinu broeders in om dit ethisch en in-thee-gur te doen. Net als toen. Wildu oew maote wetu laat ze dan door de Chirurgeinu meten. Da kan net as toen bij un volksbijeenkomst opput Bugijnhofku, waor orde en kuisheid nog steeds op un voetstuk staan. ‘Metu is wetu’ op un degelijke manier en zonder afspraak!

35. C.V. Koos & Koos (Paar)
“De Kielegatse Golf”
Deze rasechte Kielegatters hebben carnaval met de paplepel binnen gekregen en hopen dit ook binnenkort bij de nieuwe ‘Koos’ te kunnen doen. Nu zijn ze echter ook nog met andere zaken bezig. Steeds meer mensen golfen namelijk, maar ’t Kielegat heeft nog geen golfclub. Daarom richten Koos & Koos de ‘Kielegatse Golfclub’ op. “Meedoen is belangrijker dan winnen!”

36. De Joffers (Paar)
“Hoepel op”
Moeder en dochter Wijnings lopen voor het eerst mee in de Kielegatse optocht maar kunnen buigen op een jarenlange ervaring in de optocht van ’t Aogje. Toen ze allebei nog kind waren hielden ze de hoepel op en dat doen ze nog steeds met “Hoepel op”.

37. De Nondejuukes (Kleine groep)
“Deze Bredaose begijntjes kunne verrekte goed maot ‘ouwe”
Het stond nog op de bucketlist van deze gezellige groep meiden om een keer met de grote optocht mee te lopen. Hoe kun je dat beter doen dan dansend als een braaf begijntje. Wil je weten wat er nog meer op hun bucketlist staat? Vraag het ze tijdens de optocht. Deze kunnen ze alvast aftikken.

38. De Zuilenschuivers (Grote groep)
“We lopen nog steeds warm voor carnaval”
Het is ze niet aan te zien, maar De Zuilenschuivers uit Princenhage zijn al flink op leeftijd. Toch kunnen deze oudjes nog steeds maot “ouwe”. Ritme is voor iedereen weggelegd. Seniorengym is weer helemaal in. Agge maot kun houwe kunde meedoen.

39. C.V. De Meikevers (Grote wagen)
“Rèsteráánt ‘De Boergondiese Meikever’”
Tiepies Bredaose Gezellig’eid! Das waor ut Kielegat in h’uitblinkt. Die gezellig’eid motte me tastbaor maoke zééj ut kulléézje dur te schaokele op Asse, Kwaoliteit en Mekaore tegekomme.
Dees ver’aol van ut Kielegat kom bevobbeld tot uiting in de grôte kerrek waor ut Boergondies Bredaos fritfestijn wor g’ouwe. Dur is unne kookwedstrijd voor reseráánt’ ouwers waorbij ge oew eige inleg ken winne. Deelnaomekosten 11 x 11 euroows en g’et prijs. En wa te denke van “Ma Touwe”. Om unne bijdrage te levere ebbe de Meikevers un eige resteráánt g’opend: ’De Boergondiese Meikever’. Ge ken ter 4 daoge komme ete en me poppe overal en nerregus op. D’eetzaol kom bij oe langs en ge ken de klante zien geniete mééj dees daoge. Gerechte van Sterrekwaoliteit, vaok nie te pruime maor da nukt niks as ’t maor gezellig is.

40. Vrij nummer

41. C.V. De Worstenbrood (Grote wagen)
“Agge ut nummer nie mir wit, draai dan vur nun carnavals hit!”
Deze club uit Kuuskesland is ook dit jaar weer van de partij. Ze hebben alleen wel een probleem want ze weten het nummer niet meer. Ze nodigen het publiek dan ook uit om aan het rad te draaien zodat de juiste hit wordt gekozen. De DJ zet je nummer klaar, de artiesten komen op: als dat geen feest wordt!

42. C.V. De Kantenmaaiers (Grote wagen)
“Altijd preis!!!!”
De Kantenmaaiers uit Bavel doen het dit jaar wat rustig aan tijdens de optocht, maar het is nog altijd preis bij De Kantenmaaiers. Op de kermis hoor je vaak ‘altijd prijs’. Bij De Kantenmaaiers is het niet anders. Op deze Bavelse kermis is het ook altijd ‘preis’.

43. De Deksels (Kleine groep)
“750 jaar BCV”
De oudste ‘carnavalsclub’ van ’t Kielegat bestaat 750 jaar, t.w. de BCV. Met een eigen hoogheid, gevolg en hofkapel(leke) hebben zij eeuwen lang hun best geDAAN om de bloemetjes (en kruiden) buiten te zetten. Zij hadden hun eigen pomp, die drooggelegd kon worden, hun eigen kapel, hun eige strakke regels en zeker ook hun eigen tradities. Altijd carnavalesk gekleed, vroeg naar bed en fit weer op, zeker niet te lui om de handen uit de mouwen te steken en ze konden altijd maot ouwe, al was dat wel wat aan de kleine kant. Daarom keren we nog 1 x terug naar oude tijden om u met de polonaise van de BCV te verblijden.

44. Jean (Individueel)
“Kunde maot’ouwe?”
Jean komt dit jaar voor de dag als ‘stadsmeter’. Maar vooraf heeft hij al ernstige twijfels of het hem wel gaat lukken. Ondanks zijn goede voornemens om de maat de houden, de boel op te meten en mensen de maat te nemen, heeft hij er nu al een hart hoofd in.

45. BARI (Individueel)
“Kunde maot’ouwe?”
Vorig jaar testte BARI alle Kielegatters op hun muzikaliteit. Dit jaar sluit hij daar naadloos op aan en gaat hij door. Hij is nog wel op zoek naar een partner om ‘m te helpen want alleen krijgt hij het zeker niet voor elkaar. Wees niet bevreesd ook zonder zilver-ster kunt u hem verder op weg helpen.

46. Juulekes (Paar)
“Meej mossel meer sjans”
Zeg ken jij de mosselman? De vangst is binnen. Deze twee mosselen nodigen de toeschouwers uit rond hun boot te dansen. Er mag dan gezongen worden ‘Zeg ken jij de mosselman, de mossel man, zeg ken ij de mosselman, die …. De Juullekus zijn ooit blind aan de hand van Jules de Korte begonnen, maar zien nu al jaren het licht met carnaval.

47. Ginne Flaauwe Kullen (Paar)
“We kunne ginne maot ‘ouwe”
Ze zijn dan niet de grootste carnavalsvereniging,”wel de gezelligste” zeggen ze zelf en zeer berucht in kleine kring. Voor het eerst te zien in de Kielegatse optocht maar daar waren ze thuis helemaal niet blij mee: “’t heeft klauwe met geld gekost”. Want een alledaags boodschapje van deze dames is uitgemond in een ongecontroleerde koopwoede: Mateloos.

48. Ut Kombineejke (Grote groep)
“Meej maote”
Vorig jaar nog van een andere planeet heeft ut Kombineejke nu een “Klubke opgericht meej maote”. Ze stoten een balletje en drinken een glaasje (natuurlijk meej maote) in hun eigen bar. Waarom ze eigenlijk meelopen? “Hier voelen we ons thuis meej als onze Kielegatse maote”.

49. C.V. de Peuke (Paar)
“Verkeerde maot”
Dit jaar laten de Peuke zien dat vaste maote ook flexibel kunnen zijn. Als je aan het begin van de haagdijk moet ontdekken dat je ‘oewe ouwe maot niet ken ouwe’, dan zoek je gewoon een nieuwe maot. En wat voor een!

50. Venise Bar – De Jeanettekes (Kleine wagen)
“We zwaaien Erna”
Natuurlijk op nummer 50, vanwege het gouden jubileum van de Venise Bar. De Jeanettkes willen na 50 jaar een ode brengen aan Erna de Haas, de oprichtster van de Venise. Zij gaf velen een plek waar ze zichzelf konden zijn. Bij leven onderscheiden met een lintje en nu geëerd in de Kielegatse optocht.

51. Vrij nummer

52. C.C. De Blauwe Kei (Kleine wagen)
“Meej ouw maote zitte”
De Blauwe Kei zitte meej hun maote in de kroeg en hebbe d’r eige bier meejgenomme. Zitte gij ermee? Ik nie. Ze zijn sowieso nie te houwe. De Blauwe Kei en ’t Ginneken hebben de handen ineen geslagen en hebben een gezamenlijke optocht met ’t Leste Ogenblik door de wijken georganiseerd. Zouwe ze daor ok wir in de kroeg zitte?

53. C.V. De Boerenknuppels (Kleine wagen)
“Kunde de ‘schotse’maot (h)ouwe”
Echte mannen uit Bosuilendorp (Ulvenhout) hebben hun roots in Schotland. Deze clan laat zien dat zij in het ruige schotse landschap wel degelijk de maot kunnen houwe. De Boerenknuppels zijn al jaren goed in feestvieren. Dit aspect wordt heel eenvoudig overgedragen op de volgende generatie.

54. C.V. De Peukskes (Kleine groep)
“Kunde dees maot’ouwe”
Hun naam doet anders vermoeden, maar hier hebben we toch echt te maken met zware jongens. Dit zijn gasten om rekening mee te houden. Ook voor de organisatie is het nog maar de vraag of deze zwaargewichten wel te houden zijn. Dat zij gewicht in de weegschaal leggen is duidelijk!

55. Bredaose Bende (Paar)
“Deze veteranen zijn op zoek naar hun maote van weleer”
Ge wit het immers nooit bij dit paar, maar Bredaose Bende staat voor volop lol en vertier. Als veteranen defileren zij nog eenmaal door ut Kielegat op zoek naar hun maoten van weleer. Kijk maar uit, want voor dat je het weet wordt je herkend. Voorlopig staat er gin maot op Bredaose Bende.

56. C.V. Witte tonnie (Paar)
“Wai kunne maot houwe, da zit bij ôôns wel snor”
“Als stel houwe wai al jaore maot!” We hebben hier van doen met een gewichtig duo dat voor de eerste keer de uitputtingsslag aangaat tot het einde van de Boschstraat. En ze verzekeren ons dat het allemaal goed komt: “Makt oew eige nou nie dik, dat zit wel snor bij ôôns.”

57. De oude kater met begeleiding (Paar)
“Wekonde gin maot ouwe en legde de lat te hoog”
Eugene en zijn schoonvader zijn twee maote, maar hebben de lat duidelijk te hoog gelegd. Nu lopen ze maar mee. Net als zijn kleinkinderen wilde de oude kater ook wel eens een beker winnen. Wie weet? Maar schoonpapa kon gin maot ouwe.

58. K.V. SowieSo Opeloos (Kleine groep) Grote Groep
“Da slaot nergens op”
Sowieso ‘Opeloos uit ’t Aogje kijkt niet op een kleurencombinatie meer of minder. Vriend en vijand zullen het hier snel over eens zijn. ‘Da slaot nergens op. Maar met deze 11 maote, kunde wel een feestje bouwen.

59. C.V. De Schutters (Grote groep)
“De Schutters brengen ’t Kielegat in beweging”
De Schutters hebben voor ’t Kielegat een missie. “Niet bewegen of zitten is het nieuwe roken”.
We dagen jullie uit maot te ouwe. Door wie? Da witte dikkels nie.
Groot of klein, jong of oud, bij de Schutters draagt iedereen zijn steentje bij.
Ik zou zeggen: “Kom in beweging en geniet.”

60. Vrij nummer

61. C.V. Nie te houwe (Grote wagen)
“We komen voor ’t gerecht”
CV Nie te houwe uit Bavel is een elftal jonge Bavelaars, die voor ’t gerecht komen. Niet dat deze jonge gasten op het verkeerde pad terecht zijn gekomen, maar met hun wagen laten zij een mix van gerechten zien, die misschien wel voor het gerechtshuis genuttigd kunnen worden. Met zoveel lekkers loopt het water gewoon uit je mond. Bende nog te houwe?

62. B.C. De Markbouwers (Randgemeente)
“Kunde Moat ouwe? Met ons Tomorrowland is da ginne flauwe”
Deze bouwclub uit het Zwammegat, ontstaan in de jaren 80, loopt dit jaar weer mee in het Kielegat. Voor mensen die altijd al eens naar een Dance-festival wilden gaan maar het niet durfden? De Dance komt naar je toe! Met de Markbouwers kun je Hakkuh, Zaguh en lekkur uit je plaat gaan!

63. C.V. de Spoedjes (Kleine wagen)
“Meej onze stoelendans hoefde ginne maot te ouwe”
Waar CV De Spoedjes vorig jaar nog op de Bavelse Berg zat en er met de 1e prijs van door ging, hebben ze dit jaar een aantal stoelen meegenomen. De Prins en zijn gevolg doen een stoelendans onder leiding van een Kielegatse DJ. Maar pas op! Want als de muziek stopt moet je wel een stoel hebben. En verder? ‘hoefde ginne maot te ouwe’ .

64. C.V. Simpel (Grote wagen)
“Kunde oew maot bij ‘ouwe?”
Begin oktober ziede ieder jaor ’n ‘oop volluk dur ’t Kielegat renne: d’n Bredaose Singelloop. Na jaore te ‘ebbe gekeke, dachten de mannekes en vrouwkes van C.V. Simpel: ‘ier doene me ok ’s aon meej. Na maanden van trainen, zijn ze d’ur dan eindelijk klaor veur om meej te doen. Zulle ze d’n finish meej gemak ‘aolen? Kenne ze zich staonde ‘ouwe tussen de lopers? Of motte ze oppasse veur alle Kielegatse gebouwe die speciaol veur dees editie ok meej lope?

65. C.V. Wittegeiut (Randgemeente)
“We zitten als ratten in de val”
Geïnspireerd op de film Ratatouille komt Wittegeiut met een wagen die nog groter is dan andere jaren. Maar wat is dat toch met die ratten in het Kielegat? Het lijkt er op dat ze er zich toch echt extra thuis voelen. Ondanks inspanningen om ze te vangen worden het toch weer de beste maten.

66. Ut lekker bietje (Grote wagen)
“Wij kunne ons maote veur de 63e keer bij mekaor houwe in de grote optocht en daarom zijn we wel aan Winnetou”
Op deze wagen van een van de oudste Kielegatse carnavalsclubs zijn de cowboys en indianen de beste maote. Het wilde westen tussen Mark en Aa zonder dat er een schot valt. En als er dan toch een van je maten wegloopt, heb je altijd je lasso nog.

67. C.V. Da Deug Nie (Grote wagen)
“We spore nie”
Wanneer je vanuit Baviaonenland met de trein naar ’t Kielegat komt dan spoorde natuurlijk nie! Maar deze jonge vriendenclub heeft wel de toekomst en wie weet wat er ooit van komt. Voor deze leut-trein is geen ov-kaart nodig, maar met alle beweging op de wagen is het ook onmogelijk om mee te rijden. Gelukkig is het kijken naar deze ontsporing ook prachtig.

68. B.C. Foepenhol (Randgemeente)
“We doen wir meej mee’s werkperden”
Deze bouwclub uit Smoorfrêtersland rijden voor het eerst mee in ’t Kielegat en trekken meteen alles uit de kast. Want wat ’n werk is en wordt hier geleverd en dan niet alleen door de paarden. Iedereen draagt zijn steentje bij dus pak wat gereedschap en…aan de slag!

69. C.V. de Pannekoeken (Randgemeente)
“We kunnen ut nie winne!”
Deze groep uit Etten-Leur doet al weer voor het derde jaar mee in ut Kielegat, maar zijn tot de conclusie gekomen dat zij ut nie kunnen winne. Allerlei spelletjes worden er gespeeld en als u denkt te kunnen winnen, doe dan gezellig mee met de Pannekoeken.

70. Vrij nummer

71. B-Fabulous (Grote wagen)
“We hebben geen maat kunnen houden”
Dit is toch wel heel bijzonder! Björn wordt vandaag 25 jaar oud en zijn vrienden besloten om dit eens heel anders te vieren dan anders: meelopen in de tocht der tochten. Björn weet nog van niets, maar dat zal snel veranderen wanneer hij zit opgesloten in hun boevenwagen. Feliciteren is het minste wat je kunt doen!

72. C.V. W?rom (Kleine wagen)
“Omweg, sluipweg of rondweg in de Kielegatse verkeerspolonaise motte wel maot kunne houwe”
Heel het Kielegatse wegennet ligt op de schop. Je komt van de ene omleiding in de andere en het is constant aanschuiven in de verkeerspolonaise. Van het station naar het Amphia of van de Haagweg tot de Heusdenhoutsestraat: sluit maar aan! C.V. W?rom helpt iedereen om maot te houwe.

73. C.V. Schots en Scheef (Grote wagen)
“Discodip”
Vier jaar geleden besloten de Bikkels en de Duvels uit Baviaonenland samen te gaan. Sindsdien proberen ze ieder jaar nieuwe bewegingen in hun wagen te bouwen en ijskoud de beste te zijn. Dit jaar met de droom van velen: een softijsje met discodip. Alhoewel we hier eerder over een ijsberg met disco kunnen spreken. Swingen met die handel, de dip komt na de carnaval wel.