Historie herleeft tijdens intocht Prins carnaval

Historie herleeft tijdens intocht Prins carnaval
31 januari 2020 Gory

De traditionele intocht van de Prins van ut Kielegat op carnavalszaterdag gaat op de schop om plaats te maken voor een historisch verantwoorde entree waar alle Kielegatters een rol in kunnen spelen! Op zaterdag 22 februari om 14.00 u is iedereen is welkom om aan te haken in de stoet. Maak je eigen vaandel of vlag of kom in historische kledij. We gaan met zijn allen de stad innemen!

Intocht via Haagdijk
Volgens het Verhaal van ut Kielegat, dat vorig jaar verscheen, maakte Prins Maurits na de herovering van Breda op de Spanjaarden zijn entree in de stad op een paard. Met zijn gehele gevolg kwam hij via de Haagsche poort de stad in om op de Grote Markt de sleutel van de stad te krijgen. Ter nagedachtenis daarvan starten we de intocht vanaf dit jaar niet meer op het Van Coothplein, maar aan het begin van de Haagdijk. Met groot gevolg, alle Kielegatters!, zal Prins Arie d’n Irste de stad binnentreden.

Vlaggen en vaandels
Maurits werd in die tijd vergezeld door nobelen, edelen en vorsten, maar vooral soldaten, burgers en boeren die blij waren en klaar waren om de herovering van de stad te vieren. Zij deden spottende kledij aan om de draak te steken met de Spanjolen. Dus… dé kans om met jouw carnavalsclubje je nieuwe outfits in te wijden en te showen. Maak je eigen vaandel, spandoek of vlag en bestorm zo met je carnavalsmaten ut Kielegat! Kinderen kunnen tijdens een speciale carnavalsmiddag van De Nieuwe Veste op 15 februari (13-16.00u) zelf een vaandel maken!

Traditionele kleding
Om deze traditie nog meer kracht bij te zetten nodigen we je ook uit om je te verkleden in de stijl van die tijd. Om zoveel mogelijk mensen in deze traditionele kledij te steken, hebben we al wat van deze kleding geregeld. Vind je het leuk om aan deze traditie te bouwen? Meld je dan vóór 14 februari aan via cdt@carnavalbreda.nl. Je krijgt dan alle info. Ook voor het passen! 

Nieuwe traditie
Dus: Zaterdag 22 februari, 14.00u begin van de Haagdijk. Dit wordt het begin van een nieuwe en hopelijk lange traditie. En daar was jij dan bij!

X