Dit is er te doen rondom carnaval in het Kielegat

Dit is er te doen rondom carnaval in het Kielegat
14 januari 2021 Anouk

Carnaval gaat door! Vijf dagen lang hebben we een alternatief carnavalsprogramma opgezet, geheel binnen de huidige corona-maatregelen. Hiermee geeft zij carnavalsliefhebbers van jong tot oud de kans om van vrijdag 12 tot en met dinsdag 16 februari in en rond huis de ultieme carnavalssfeer te ervaren.  Met traditionele evenementen in een aangepaste vorm en totaal nieuwe initiatieven kleurt Breda half februari ondanks alles toch rood en oranje.

Geheel traditioneel zal op zaterdag 13 februari om 15.11 uur de sleutel overgedragen worden van de burgemeester Depla aan Prins Arie. De aftrap van het carnaval zal niet op een bomvolle Grote Markt plaatsvinden maar live op BredaNu, gekoppeld aan het verhaal van het Kielegat. Middelbare scholieren zijn dan nog aan het bijkomen van de Super Stuiterbal Spelsjoow die vrijdagavond al wordt georganiseerd. Een show voor de jongeren waar spectaculaire prijzen bij te verdienen valt.

Oeleviering en Grôtste Mââuwert in net een ander jasje
Traditionele voorfeesten als de Oeleviering en de Grôtste Mââuwert zijn in net een ander jasje gestoken. De opnames hiervan zijn op dit moment in volle gang. Bekende Kielegatse Mââuwers zullen in korte sketches primetime voorbij komen op zaterdagavond op BredaNu. Afgewisseld met oude beelden zal de Bredase actualiteit op de hak wordt genomen.  De première van de Oeleviering zal carnavalszondagochtend op BaronieTV te zien zijn.

Niet alleen carnaval op tv of online
Kielegatters die niet alleen maar thuis willen zitten kunnen hun hart op halen bij de Kielegatse Kilometer. Een wandeltocht door de Bredase binnenstad waar leuke anekdotes en ‘oude’ pronkstukken uit het Kielegatse carnaval voorbijkomen en die de Kielegatter op ieder gewenst moment op eigen gelegenheid kan lopen. Parallel aan deze tour kunnen de brakken genieten van een speurtocht

Nieuwe initiatieven
Lucien Verhoef, voorzitter Stichting Kielegat: “De afgelopen maanden hebben we kunnen ervaren dat Breda bruist van de creativiteit. Dit heeft geleid tot een aantal nieuwe initiatieven die geheel passen bij het Kielegat.” Op maandagavond testen we de Kielegatter op hun Bredaose schrijfvaardigheid. Alle Bredanaars worden uitgedaagd deel te nemen aan Ut Grôôt Kielegats Diktee, opgesteld door paoter Theo Melis. Op dinsdagavond sluiten we dit bijzondere carnavalsjaar af met Ut Leste Avondmaol. Tijdens deze afsluitende show bereiden we met alle Kielegatters een carnavalsmaaltijd. Een speciaal ingrediëntenpakket is vooraf beschikbaar en iedereen kan live meekoken met onze carnavalskok. Voor de beste thuiskok, de beste bordversierder, de mooist verklede carnavalstafel zijn leuke prijzen te winnen. Ook zal op eigenwijze stil gestaan worden bij verbranding van Kiske & Mieske.

Naast Kielegat de Moovie, een film voor en door Kielegatters, een grote online optocht en de uitreiking van de Grôtste versierders van het Kielegat zullen in aanloop naar carnaval nog meer activiteiten aan het programma worden toegevoegd. Houd hiervoor deze website en onze social kanalen van  goed in de gaten.

DOWNLOAD HIER HET HELE PROGRAMMA ALS PDF

 

 

 

X