Straatcarnaval

Kick-Off op 11-11

Block je agenda maar gerust op 11-11, want we trappen carnaval in ’t Kielegat net als vorig jaar af op de Grote Markt Zuid! En dit keer met een groot feest! Om 14.30u begint de DJ de boel warm te draaien zodat onze Hoogheid (wie zou het dit jaar zijn?) ons om 15.11u in opperbeste stemming in zijn armen kan sluiten. Kielegats favoriete kapellen, Johnny Purple, De Dorini’s en Het Feestteam zorgen ervoor dat het op 11-11 volle bak carnaval is in de binnenstad!

Groot feest
Vorig jaar werd Prins Carnaval voor het eerst op de Grote Markt gepresenteerd en dat beviel zo goed dat de Stichting Bredase Carnaval Viering (BCV) dit jaar voor het eerst een groot feest met volop artiesten op de Grote Markt Zuid organiseert. Voorzitter straatcarnaval Dennis Vrolijk: “Het wordt ieder jaar gezelliger in de Kielegatse straten met carnaval. We doen echt ons best om carnaval met zijn allen te vieren en waar kan dat nu beter dan in het hart van de stad?”. Zo maakt ook iedereen kans op een plekje op het podium bij de verkiezing van ‘De grôtste gezichtsversierder van het Kielegat’.

Intocht op zaterdag

Burgemeester Paul Depla kan het vanaf zaterdag 10 februari weer enkele dagen rustig aan gaan doen. Dan ontvangt namelijk Prins Daan de sleutels van ut Kielegat. “Dan is de stad van ons Kielegatters.”

Om dat te vieren verzamelen we om 14.00 uur bij de ‘grote bruine drol’ (Mezz) in de Keizerstraat. Ondertussen gaat om 14.15 vanaf het podium de muziek op de Grote Markt aan. Verantwoordelijk is Willem Hartmans, dus wees op tijd, want hij begint geen minuut later.

De stoet vanaf de Mezz zal om 14.35 in beweging komen en zal zo’n twintig minuten later bij het stadhuis arriveren. Daar staan alle carnavalsvierders en de oud-Prinsen de meute op te wachten. Leuk weetje: de oud-Prinsen hebben wel een steek op maar daar zitten geen buitenveren op. Verschil moet er zijn.

Ook Prins Daan, de pages en het gevolg zullen het podium betreden want, om exact 15.11 uur, overhandigt de burge-meester de sleutel van de stad.
En het feest gaat door. Kiske en Mieske worden onthuld en het winnende carnavalslied zal door de stad galmen. Dit jaar de eer aan carnavalskapel Tapkracht 11.

Prins Daan maakt om 15.30 uur plaats voor de hofzangers van ut Kielegat, de gebroeders Ko. Zij zullen naast ‘toet toet toeter op de waterscooter’ natuurlijk hun nieuwste nummer zingen: ‘De dochter van de groenteboer.’ Maar we zijn nog niet uitgehost, want na de twee broers zijn de muzikanten van Alarmfase 3 en de Rotdweilers aan de beurt.
Willem HarDmans, alias DJ Willem, sluit de middag af. Hij draait tot 18.00 uur. En daarna kunnen we ons nog dagen flink gaan vermaken in het mooie Kielegat.

Kielegats Muziekfeest op de Markt

Vandaag is het, in de middag, de beurt aan de brakken. Vanaf 13.30 uur start de kinderoptocht. Na de brakkensliert wordt de Grote Markt opnieuw omgetoverd tot een feestplein. Niemand minder dan DJ Joss zal vanaf 14.30 uur achter de draaitafel plaatsnemen.

Maar dat is pas het begin…Vanaf 15.00 uur heeft de Stichting Leutpenningen verschillende artiesten geregeld. In willekeurige volgorde komen Ger Couvreur, Kevin Nuijten, Sjansjee, Denans en de gezellige Lawineboys langs.

Zorg dat je voor 20.00 uur wat hebt gegeten want dan begint Hossen op de Markt. Met duizenden mensen is het een gehos met DJ Joss. Laat samen met iedereen om je heen zien waar carnaval ooit voor bedoeld is.

Hossen op de Markt

Het grootste carnavalscafé van Nederland!

De straatverlichting van de Grote Markt gaat zondag om stipt 20.00 uur uit. Dat markeert traditiegetrouw de start voor het evenement Hossen op de Markt. De presentatie is weer in handen van Freek Haverman en Yves de Moree. Zorg dat je er staat om 20.00 uur! Check facebook.com/hossenopdemarkt.

Dinsdagmiddag voor de Brakken!

Op dinsdagmiddag is de Grote Markt het domein van de enige echte Kielegatse jeugd. Onder leiding van jeugdprins Lytein en -prinses Keira, nar Sjef, pliessie Vince, prachtige pages Fabienne en Isis en de eigen Raad van Elf, kunnen alle brakskes weer een middag feest vieren.
De jongste carnavalsvierders kunnen genieten van pannenkoeken die de koekenbakkers van Dun Dikke Foep zoals altijd weer gratis en voor niks bakken in ruil voor een lieve lach, je kunt de mooiste optochtwagens kijken, de zevensprong dansen en veel andere activiteiten doen. Op het grote podium komt Prins Daan ook met muziek, met niemand minder dan de lokaal wereldberoemde orkesten Bentzat, Tapkracht 11 en de Contactpunten. En wat dacht je van een optreden van de Gebroeders Rossig?

Klassiek ontmoet carnaval: slotfeest met een lach en een traan

Vanaf 19.40 uur klinken de klassieke noten over de Markt. Dan zet onze enige maestro Dun Willem de mooiste klassieke meedeiners in tijdens Klassiek Ontmoet Carnaval. Je kunt een weemoedig traantje vast niet bedwingen als je met de armen om je buur te midden van duizenden schorre Kielegatters meeschalt met marsen en walsen en mooie feestliederen.

Om 20.11 uur krijgt burgemeester Paul Depla zijn eigen functie en sleutel van de stad weer terug. Prins Daan zal met pijn in zijn hart de sleutels teruggeven. Tot overmaat van ramp wordt de Prins ook ‘uitgekleed’ en mag hij zijn dure spullen aan de nieuwe voorzitter, Lucien Verhoef, teruggeven. Leuk is natuurlijk wel weer dat we vooruitkijken, want aansluitend wordt het nieuwe motto voor 2019 bekend gemaakt en doen we er nog een dotje klassieke muziek bovenop.

Dan dalen Kiske en Mieske neder en begint de droevige processie van vallen en opstaan richting het Spanjaardsgat met in ieder geval de Funeral March van Chopin voor de verbranding van het boerenduo. En als laatste natuurlijk het vuurwerk.

Leden Commissie Straatcarnaval

Dennis Vrolijk (voorzitter)
Anne Geenen
Bert van Gorkum
Willem Hartmans
Iris van der Woude
Serge Withagen
Maartje Withagen

Leden Hossen op de Markt (subcommissie)

Jaap Meeldijk (voorzitter, creatie, marketing)
Joris Joosen (technische productie)
Freek Haverman (presentatie, marketing)
Yves de Morree (presentatie, creatie)
Bart de Feber (inkoop, stage management)
Stefan van Kakerken (planning, creatie)

Neem via de telefoon of e-mail contact met mij op.

Of gebruik het contactformulier

X