Coronavirus & Carnaval: de meest gestelde vragen

Gaat carnaval door?
Stichting Kielegat, voorheen BCV, organiseert al 85 jaar lang carnaval in het Kielegat. Al die jaren heeft de Stichting zich niet alleen ingezet voor de leut, maar ook steeds meer voor de veiligheid van de feestvierders. Juist in tijden van Corona nemen we onze verantwoordelijkheid en denken we in mogelijkheden. Carnaval zit stevig verankerd in het DNA van Kielegatters.

Zijn jullie niet bang dat jullie een nieuwe brandhaard creëren?
Stichting Kielegat wil in geen enkele vorm bijdragen aan het verspreiden van het Corona-virus. We zijn ons zeer bewust van onze rol en de daarbij behorende verantwoordelijkheid voor de algemene veiligheid en gezondheid. En daarom zal de Stichting nooit iets organiseren waarbij de veiligheid van de stad en haar bewoners in het gedrang komt. En dit doen wij niet alleen. Samen met de Gemeente Breda en de lokale horeca stemmen we alle plannen zorgvuldig af binnen de kaders die gelden.

Waarom slaan jullie carnaval niet gewoon een jaar over?
Juist in deze grauwe tijd willen we wat kleur brengen. Er heerst steeds meer verdeeldheid en eenzaamheid in de maatschappij door alle maatregelen. Carnaval is verbroedering en wij voelen ons als Stichting verantwoordelijk om het gevoel van carnaval niet verloren te laten gaan. We hopen dat de Kielegatse vlag wappert aan alle gevels. We zullen een oproep doen aan alle Kielegatters om hun Kielegatsjaal te gaan dragen. Het dragen van de sjaal zal mensen herinneren aan welke tijd van het jaar het is. Net als feestverlichting dat doet in december. Met de ideeën die wij nu hebben wijken we totaal af van wat wij normaal als Stichting organiseren. We brengen carnaval naar de mensen in plaats van de mensen toe te trekken naar carnaval.

Als geen enkel andere stad carnaval viert, komt dan niet iedereen naar Breda?
Met de registratieplicht, die geldt voor alle risiconiveaus, hoeft de Bredase carnavalsvierder niet bang te zijn voor een grote toestroom van mensenmassa’s. Alles wat we organiseren doen we binnen de geldende maatregelen. Als de kaders ons zeer beperken zullen we eerder Breda via online media naar iedereen brengen dan andersom. Bij alles wat we organiseren geldt dat de veiligheid en de gezondheid van de Bredase inwoner voorop staat.

Wat is een alternatieve carnaval? Hoe ziet dat eruit?
Een alternatieve carnaval is een carnaval die afwijkt van de traditionele evenementen die we gewend zijn. Juist in deze tijd vertrouwen we op de creativiteit van onze vrijwilligers. Breda bruist van de creativiteit en we ontvangen enorm veel ideeën van enthousiaste Kielegatters die binnen de huidige Corona-maatregelen toch een carnavaleske sfeer aan de stad willen meegeven. De komende tijd moeten deze alternatieve activiteiten meer vorm gaan krijgen. Er wordt in plaats van de traditionele evenementen vooral gedacht aan een aantal beheersbare carnavalsbelevenissen die volledig passen binnen de op dat moment geldende maatregelen. Blijft de horeca nog gesloten dan ziet de Stichting online mogelijkheden en een samenwerking met de lokale omroepen BredaNu en BaronieTV. Mochten de ontwikkelingen hierin veranderen, dan zijn wij altijd in staat snel te schakelen naar wat mogelijk is

Gaan jullie iets organiseren in het centrum en/of op de Grote Markt?
Alles wat we organiseren doen we in samenspraak met de gemeente en de Bredase horeca. Met de registratieplicht zien we op dit moment geen mogelijkheden om grote activiteiten op de grote markt te organiseren. Mochten de ontwikkelingen hierin veranderen, dan zijn wij altijd in staat snel te schakelen naar wat mogelijk is. Mochten de kaders het straks toelaten kunnen dit beheersbare carnavalsbelevenissen zijn in en rond het centrum van Breda. We zullen in de aanloop naar carnaval hier pas meer duidelijkheid over kunnen geven.

Welke traditionele evenementen gaan niet door?
Aan de hand van de Corona-routekaart zijn we op dit moment aan het inventariseren welke evenementen we per risiconiveau kunnen organiseren, welke aanpassingen noodzakelijk zijn en welke we helaas dit jaar moeten overslaan. Hiervoor staat de gezondheid van alle Kielegatters voorop en blijven we altijd binnen de kaders die op dat moment gelden.

Welke traditionele evenementen gaan wel door?
Aan de hand van de Corona routekaart zijn we op dit moment aan het inventariseren welke evenementen we per risiconiveau kunnen organiseren, welke aanpassingen noodzakelijk zijn en welke we helaas dit jaar moeten overslaan. Hiervoor staat de gezondheid van alle Kielegatters voorop en blijven we altijd binnen de kaders die op dat moment gelden.

Gaat de Grote Optocht door?
We hebben de wagenbouwers al eerder geïnformeerd zich te focussen op carnaval 2022. Met de maatregelen die nu gelden, kunnen we niet een veilige Grote optocht organiseren.

Welke alternatieve evenementen worden er georganiseerd?
Op dit moment zijn we alle creatieve ideeën aan het verzamelen en op haalbaarheid aan het testen. Houd de lokale media, onze website en social media in de gaten voor meer informatie.

Is er een prins dit jaar?
Ja op woensdag 11 november presenteren we zoals altijd de nieuwe hoogheid van het Kielegat. In samenwerking met BredaNu zullen we de hoogheid bekend maken tijdens een avondvullende show online en op lokale televisie. Kielegatters worden uitgenodigd om deel te nemen aan Kielegats Grôtste Elluf Elluf Sjoow. Gedurende de avond worden zij getest op hun kennis over carnaval in het algemeen, muziek en natuurlijk het Kielegat. De avond wordt afgewisseld met ludieke opdrachten, optredens van artiesten, prominente Kielegatters en humor.

Wat gaat de prins doen als er geen carnaval gevierd gaat worden?
Carnaval is er. Juist in deze tijd voelt Stichting Kielegat zich verantwoordelijk om het gevoel van carnaval niet verloren te laten gaan. De prins zal ook in deze alternatieve vorm vooropgaan in de stad om te zorgen voor verbroedering en kleur.

Waar kan ik het alternatieve programma vinden?
We zullen in aanloop naar carnaval het hele Kielegat informeren over de alternatieve evenementen via de lokale media, onze website, via Facebook en Instagram. Ook kan je hierover meer lezen in de Kontklopper. We zullen het programma altijd aanpassen op de op dat moment geldende veiligheidsregels.

Komt er dit jaar wel een Kontklopper?
Ja, met een enthousiast team zijn we volop bezig met de productie van de Kontklopper. De krant kan niet zonder de financiële ondersteuning van sponsoren worden ontwikkeld. Omdat advertentie-inkomsten onder druk staan zullen we een kleine bijdrage gaan vragen. De Kontklopper is vanaf 6 februari 2021 te koop. Houd onze website of social media in de gaten over de verkooppunten. 

Komt er een jeugdraad dit jaar?
Nee, wij zullen dit jaar helaas geen jeugdraad installeren. Met de geldende maatregelen kunnen we niet de veiligheid garanderen van de jeugd en haar begeleiders.

Kan ik als vrijwilliger me wel inzetten tijdens carnaval, ondanks dat het evenement waar ik normaal betrokken bij bent niet doorgaat?
We zullen al onze vrijwilligers nauw betrekken bij het alternatieve programma. En net als anders kunnen we altijd extra handjes en creatieve hulp gebruiken. Wil je een bijdrage leveren aan deze historische carnaval laat het ons dan weten via hr@kielegat.nl

Ik ben vrijwilliger van Stichting Kielegat en wil dit jaar i.v.m. Corona niks organiseren, is dat een probleem?
Wij zijn als Stichting zuinig op al onze vrijwilligers, zeker nu. Natuurlijk respecteren we jouw keuze als je omwille van je eigen gezondheid of de gezondheid van je naaste omgeving dit jaar een stapje terug doet.

Kan ik me dit jaar aanmelden als Vriend van de Prins?
Stichting Kielegat kan altijd alle steun van vrienden gebruiken. Ook voor de organisatie van een alternatief programma zijn wij als Stichting afhankelijk van een financiële steun.  Meld je aan en wij zorgen dat je een uniek aandenken krijgt. Zo kan je aan iedereen laten zien dat je in dit nu al historisch jaar als vriend achter ons bent blijven staan.

Kan ik het alternatieve carnavalsprogramma van Stichting Kielegat sponsoren?
Stichting Kielegat kan altijd alle steun van sponsors gebruiken. Ook voor de organisatie van een alternatief programma zijn wij als Stichting afhankelijk van een financiële steun.  Neem contact op via sponsoring@kielegat.nl en vraag naar de mogelijkheden hoe je als bedrijf je naam kan verbinden aan nu al een historische carnavalseditie.

 

X