Scholenproject

Het Groot Kielegats Scholenproject is een gezamenlijk initiatief van de vier Bredase carnavalsstichtingen ‘t Aogje, de BCV, Giegeldonk en ’t Lestogenblik, met ondersteuning van de BFC. Het project is voor basisschoolkinderen van groep 1 tot en met 8.  Zij leren alles over carnaval in het algemeen en in de eigen wijk en regio in het bijzonder.

In het eerste jaar, 2011, deden er zo’n 3.500 scholieren uit de groepen 6 tot en met 8 mee aan het project. Nadat er, de volgende jaren, lessen voor de groepen 1 tot en met 3 aan toegevoegd werden, deden het jaar daarop naar volle tevredenheid 37 scholen met bijna 7.500 leerlingen mee. In 2013 werd het lessenpakket compleet gemaakt en konden ook de brakken uit de groepen 4 en 5 van de basisscholen de lessen volgen.

De afgelopen twee jaar doen ruim 11.000 basisschoolleerlingen mee! Inmiddels zijn de verschillende lessen weer helemaal geactualiseerd en zijn sommige lessen aangepast met betrekking tot de toegepaste werkvormen. Ook is er hard gewerkt om meer ‘lijn’ te krijgen in de benaming van, en de verwijzing naar de verschillende vakgebieden van de lessen. Het project werkt nauw samen met leerkrachten. Vanaf dit jaar is het sneller duidelijk bij welk vakgebied (en kerndoel) de betreffende carnavalslessen aansluiten. Dit verhoogt de gebruiksvriendelijkheid en de verantwoording richting bijvoorbeeld inspectie.

Vorig jaar is het project ook de samenwerking met de organisatoren van de Grôtste Mââuwert aangegaan. Wie weet, leidt onderwijs over tonpraoten in de toekomst tot een hernieuwde Kleinste Mââuwert. Er is ook een les aan de Kielegatse Kanjers gewijd, met als doel één of meer nieuwe jeugdkapellen op te starten. Dit jaar is het Groot Kielegats Scholenproject tevens de samenwerking aangegaan met nog twee andere organisaties, het Kielegats Carnavals Museum en Grootste Poppenkast.

Scholenproject

Vanaf nu kunnen scholen zich aanmelden via de website: www.scholenprojectkielegat.nl en vanaf begin januari 2016 staan de geactualiseerde lessen klaar op de website. Het project kan in de twee à drie weken voor carnaval uitgevoerd worden. De ervaring leert dat de Bredase kinderen ervan smullen, bovendien is het project de ideale voorbereiding op de (school)carnavalsviering.

Voor vragen en/of opmerkingen: info@scholenprojectkielegat.nl

X