Poppenkast

Wist je dat de grootste poppenkast van Europa op carnavalsdinsdagmiddag op de Grote Markt staat? Op deze middag kunnen alle kinderen genieten van een reusachtige poppenkastvoorstelling. De poppen zijn zo groot dat ieder ledemaat van een pop door een persoon wordt bediend. Ga maar na hoe dat er uit moet zien achter de schermen!

Ook dit jaar beleven onze helden weer een bizar avontuur onder de titel ‘Dur Zwaojt wa!’. We stellen ze nog eens aan je voor:

Prins Carnaval
Prins carnaval speelt een belangrijk rol voor en tijdens het carnaval in ut Kielegat. Vanwege de betekenis van het getal 11, als het gekkengetal, wordt de nieuwe Prins op 11 november gekozen (elfde van de elfde). De Prins is nooit alleen, maar samen met Tuur Piek, de Raad van Elf en de nar.

Tuur Piek
De pliessie. Tuur Piek is gebaseerd op de echte persoon Thuur Piek, die jarenlang de steun en toeverlaat is van de prins. Hij is de meest gekke dienaar van de prins in de historie van ‘t Kielegat. In 1954 maakt hij als politieagent zijn entree in het prinselijk gevolg. In zijn lange carrière verslijt hij drie uniformen en krijgt zo’n vierhonderd onderscheidingen. Thuur Piek is iemand die toeziet op een goed verloop van het volksfeest. Maar op een leuke en vooral niet strenge manier.

De Nar
De nar is de officiële grappenmaker van carnaval. Vooral in de Middeleeuwen was de hofnar populair, maar in de loop van de 18e eeuw verdwenen ze bijna overal. De nar kleedde zich vaak in een pak, voorzien van zogenaamde narrenbellen. De nar vermaakte leden en gasten van de kastelen door hen voor de gek te houden. Dit kon hij doen zonder dat hij ervoor werd gestraft.

Kiske en Mieske
Voor Kiske en Miske loopt carnaval nooit goed af. Aan het begin van de carnaval worden ze aan gevel gehangen van het stadhuis en vier dagen later, aan het einde van de carnaval, worden ze verbrand in de haven. Kiske en Mieske zijn de carnavalssymbolen van ut Kielegat. De levensgrote poppen verbeelden een boeren echtpaar. Ze zijn al zolang het symbool van het Bredase carnaval, dat niemand meer weet wie Kiske en Mieske eigenlijk echt zijn.

Deze poppen (het geraamte) zijn ontworpen door Jan Smeets (die ook alle verhalen heeft geschreven) en gemaakt door de decorbouwers van de Bredase Revue. De kleding is in samenspraak met Herman Sluiter, gemaakt door de naaisters van de Bredase Revue. De koppen zijn ontworpen, gemaakt en gespoten door Ron Klasen van de c.v. Meikevers, ze zijn gemaakt van polyester.

Voor meer informatie over de poppenkast, klik dan hier.

X